Cannabis: wat is er mis met een jointje?

Of ze nu voor of tegen de legalisering van cannabisverkoop zijn, over één zaak zijn specialisten het eens: een joint is niet onschuldig. Enkele feiten op een rijtje.

In de Amerikaanse staten Colorado en Washington kun je sinds kort helemaal legaal een portie marihuana kopen. In België is dat tot nader order niet het geval: verkoop en bezit van cannabis zijn verboden, al wordt het bezit van een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik doorgaans wel gedoogd bij meerderjarigen. ‘Sommigen pleiten nu voor de legalisering van de verkoop’, zegt prof. dr. Philippe Jorens, diensthoofd intensieve zorg. ‘Ze argumenteren dat je zo meer controle krijgt. En er zou een einde komen aan het illegale circuit met vaak woekerprijzen en cannabis van slechte kwaliteit. Tegelijk geef je zo echter een volkomen fout signaal, alsof een joint niet echt kwaad kan. En dat terwijl zowel voor- als tegenstanders van legalisering het erover eens zijn dat cannabis absoluut niet onschuldig is en dat jongeren van cannabis moeten worden afgeschermd.’ Prof. Jorens somt de belangrijkste gevaren van cannabis op.

1.Cannabis kan wel degelijk verslavend zijn.

Hoewel de meeste cannabisrokers hun gebruik min of meer onder controle hebben, raken anderen wel degelijk verslaafd. Ook is bewezen dat de kans om aan andere hard- of softdrugs verslaafd te raken, hoger is als je eenmaal cannabis gebruikt. Hoe jonger de gebruiker, hoe hoger het risico.

2. Cannabis verhoogt het risico op psychiatrische aandoeningen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat jonge cannabisgebruikers, vooral 13- tot 16-jarigen, een aanzienlijk hoger risico hebben om een psychiatrische aandoening te ontwikkelen. Het gaat dan voornamelijk om een psychose of schizofrenie. Ook acute psychiatrische problemen als gevolg van marihuana komen voor.

3. Cannabis vergroot de kans op ongevallen.

Net als alcohol maakt het gebruik van cannabis je minder alert. Wie na het roken van een joint achter het stuur kruipt, loopt dus een reëel risico op een verkeersongeval. Om dezelfde reden kan het in sommige beroepen ronduit gevaarlijk zijn om onder invloed van cannabis je job uit te oefenen. Denk maar aan chauffeurs, bouwvakkers, chirurgen ...

4. Cannabis is geen ‘gezonde’ vorm van roken.

Hoewel cannabis geen nicotine bevat, inhaleer je als cannabisroker ook schadelijke stoffen. Ook op korte termijn kan overmatig cannabisgebruik trouwens onaangename gevolgen hebben, zoals rood doorlopen ogen en hevig braken.

5. De huidige cannabis is schadelijker dan die van vroeger.

In vergelijking met pakweg tien jaar geleden is de cannabis van vandaag veel krachtiger. Door de betere kweekmethodes bevat hij vijf tot tien keer meer van het actieve bestanddeel THC. Dat verhoogt uiteraard ook de kans op schadelijke effecten. Ronduit gevaarlijk wordt het als je cannabis mengt met andere drugs of verdovende middelen.

Cannabis veroorzaakt allergie

Wist u dat cannabisgebruik kan leiden tot een ernstige en uitgebreide groente- of fruitallergie? Op de dienst allergologie weten ze dat al enige tijd. ‘Het gaat dan vooral om allergieën voor pit- en steenvruchten, banaan en citrusvruchten’, zegt prof. dr. Didier Ebo, adjunct-diensthoofd allergologie. ‘Als die allergieën qua ernst en type niet in het klassieke patroon passen, blijkt er soms een link met cannabis. De gebruiker ontwikkelt eerst een allergie voor specifieke stoffen in de cannabis. Omdat die heel erg gelijken op stoffen in bepaalde groente en fruit, ontwikkelt hij na verloop van tijd ook daar een allergie voor. Voor die patiënten zit er dan niets anders op dan te stoppen met cannabis en de betrokken groenten en vruchten niet meer te eten. Zo voorkomen ze heftiger reacties en beperken ze het risico op verdere fruitallergieën. We vermoeden trouwens sterk dat ook passief cannabis roken allergieën kan veroorzaken.’ De dienst allergologie ontwikkelde in samenwerking met de Universiteit Antwerpen (UA) tests om een cannabisallergie op te sporen.

Aangemaakt op
Laatste update op