Gezond

Slaap wel! Slaap niet?

April 2009

Een op vier Vlamingen heeft geregeld last van slapeloosheid. Soms is er een lichamelijk probleem, maar vaker liggen de levensstijl en een slechte slaaphygiëne aan de basis van het nachtelijke wroeten. Goed slapen: hoe doe je dat? Twee UZA-specialisten geven raad.

Lees meer...

Geplaatst onder slaaponderzoek

Voorkom een gipsvlucht

Januari 2009

De wintersportvakantie, velen kijken er al naar uit. Maar laat skiën en snowboarden nu tot de meest risicovolle sporten behoren als het gaat om blessures. Onder het motto een gewaarschuwde wintersporter is er twee waard, geeft Lieven Dossche, staflid dienst orthopedie en S.P.O.R.T.S., enkele tips om een retourtje met de gipsvlucht te voorkomen.

Lees meer...

Geplaatst onder sportgeneeskunde

Drie prikjes tegen baarmoederhalskanker

Januari 2009

Baarmoederhalskanker is de tweede meest voorkomende kanker bij jonge vrouwen. Vaccinatie vóór het eerste seksuele contact vermindert het risico op de ziekte met zo'n 75%. Het begin van het einde van baarmoederhalskanker?

Lees meer...

Geplaatst onder gynaecologie, oncologie

Stoppen kan. Echt!

Januari 2009

Stoppen met roken heeft altijd zin. Makkelijk is het niet, maar u bewijst er uw gezondheid en uw omgeving een grote dienst mee. U hoeft het ook niet alleen te doen: in het UZA kunt u onder professionele begeleiding voorgoed vaarwel zeggen aan de sigaret.

Lees meer...

Geplaatst onder pneumologie, oncologie

Soigneer uw stem

oktober 2008

Van lang en luid spreken op een vergadering tot vrolijk zingen onder de douche of luidkeels roepen… Onze stem krijgt veel te verduren. Weinigen staan daar bij stil, tot het een keer fout loopt. Reden genoeg voor een korte gebruiksaanwijzing bij de stem.

Lees meer...

Geplaatst onder n.k.o.