Gezond

Borstkanker voorkomen: beter kijken dan voelen

April 2010

Borstkanker is bij vrouwen de meest voorkomende vorm van kanker. Een geniepige vorm bovendien, want de ziekte doet zo goed als nooit pijn en veroorzaakt veelal ook geen andere symptomen. Breast awareness of ‘borstoplettendheid’ is dan ook hét sleutelwoord bij preventie.

Lees meer...

Geplaatst onder gynaecologie, oncologie, gynaecologische kanker

Weg met stress

April 2010

Stress is ongezond, maar hoe kom je ervan af? We legden ons oor te luisteren bij tien UZA-medewerkers: hoe gaan zij stress te lijf?

Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie

Ai, mijn oren!

Januari 2010

Geluid kan prachtig zijn, maar ook een bron van ergernis. Te veel en te luid geluid kan bovendien uw gehoor aantasten. Vier opmerkelijke weetjes over gehoorschade en hoe het te voorkomen.

Lees meer...

Geplaatst onder neus-keel-oorziekten

Veilig zwanger: feiten en fabels

Januari 2010

Zelden komen zo veel tantes, buurvrouwen en collega’s met goedbedoeld advies aanzetten als wanneer je zwanger bent. Geen mosselen eten, niet naar de sauna en zeker niet vliegen. Maar wat is daar nu echt van aan? We vragen het aan prof. dr. Yves Jacquemyn, diensthoofd gynaecologie.

Lees meer...

Geplaatst onder gynaecologie, verloskunde, materniteit

Onder spanning - Leven met stress

Oktober 2009

Chronische stress is spanning die te lang aanhoudt, die uitput en zelfs ziek maakt. Het fenomeen illustreert als geen ander de wisselwerking tussen lichaam en geest. Ons lichaam toont wat er omgaat in onze psyche. Stress in vier stellingen.

Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie, psychiatrie