Sociaal werker: 'Emotionele opvang centraal'

Na een ernstig ongeval zijn patiënten en hun familie vaak in shock. Op dat moment is de steun van een begripvolle en tegelijk doortastende sociaal werker van onschatbare waarde.

Na een ernstig ongeval zijn patiënten en hun familie vaak in shock. Op dat moment is de steun van een begripvolle en tegelijk doortastende sociaal werker van onschatbare waarde. 'Bij een heel ernstig trauma roept de spoed ons er altijd bij', vertelt sociaal werker Katrien D'Hose. 'Emotionele opvang staat dan centraal. We wonen het gesprek met de spoedarts bij, zorgen ervoor dat de familie antwoord krijgt op haar vragen, bellen eventueel naasten voor hen op ... Ik ga pas weg als de familie weer een beetje op verhaal is gekomen. Soms is dat pas uren later.' Dankzij een wachtdienst is er ook noodopvang tijdens het weekend.

Ook tijdens het ziekenhuistraject dat erop volgt, kunnen patiënt en hun familie bij de sociaal werker terecht. Zij helpt hen met administratieve zaken en de eventuele zoektocht naar een revalidatiecentrum. 'Ook dan blijft psychosociale opvang de rode draad doorheen ons werk', besluit Katrien.

magUZA, informatiemagazine van het Universitair Ziekenhuis Anwerpen, Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem, juli 2008
Alle teksten en foto's op deze website mogen op geen enkele wijze worden overgenomen of verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Bij reproductie van of verwijzing naar een tekst op deze website, dient steeds de bron vermeld te worden.