Twee borstkankergenen bekend

Op dit moment zijn twee genen bekend waarin soms een verandering (mutatie) optreedt die erfelijke borstkanker (en eierstokkanker) kan veroorzaken. Het eerste gen wordt BRCA1 genoemd, het tweede BRCA2, waarbij BRCA staat voor BReast CAncer.

Bij een familielid dat borstkanker heeft ontwikkeld, wordt gezocht naar een mutatie in een van die twee genen. Als er een wordt gevonden, kunnen ook de andere familieleden worden getest. Kinderen met een ouder die drager is van het gemuteerde gen hebben 50% kans om de mutatie te erven. Vrouwen die het gemuteerde gen hebben, hebben 60 tot 85% kans om borstkanker te ontwikkelen. Zij kunnen ervoor kiezen zich goed te laten opvolgen, aan de hand van regelmatige mammografieën en MRI’s, om de ziekte snel te ontdekken. Zij kunnen ook hun borsten en/of eierstokken preventief laten verwijderen.

Als bij het familielid dat borstkanker heeft (gehad) geen mutatie wordt gevonden, dan is er misschien geen sprake van erfelijke borstkanker, of gaat het om een erfelijke factor die de huidige wetenschap nog niet kent.

Info: Centrum Medische Genetica van het UZA, T 03 820 25 70
http://webhost.ua.ac.be/cmg/

Bron: maguza.be