TIA of bijna-beroerte waarschuwt patiënt

Eén derde van de patiënten die een CVA krijgen, heeft in de weken daarvoor een TIA of transiënt ischemisch attack gehad. Dat is als het ware een beroerte in het klein. ‘Bij een TIA moet je meteen medische hulp zoeken. Zo kan het risico dat er een echt CVA volgt, sterk worden verkleind’, zegt UZA-neurologe dr. Ingrid Baar.

Bij een TIA komen dezelfde symptomen voor als bij een CVA, met dat verschil dat ze na maximum twee uur voorbijgaan. Best een beangstigende ervaring. Toch zoeken lang niet alle mensen die een TIA doormaken of hebben doorgemaakt, medische hulp. Want het is toch weer overgegaan?

‘Patiënten die een TIA hebben gehad, hebben de volgende twee weken zo’n 5% risico om een CVA te krijgen’, zegt dr. Ingrid Baar. ‘Met medicatie of andere maatregelen kun je dat risico sterk verlagen. Daarom is het belangrijk dat de patiënt zo snel mogelijk de nodige onderzoeken krijgt. Dan kunnen we nakijken of er specifieke risicofactoren zijn. Vandaar het idee om binnen het UZA een TIA-kliniek op te richten. Bedoeling is dat de huisarts patiënten met een TIA snel doorverwijst en ze hier onmiddellijk worden onderzocht. De technische onderzoeken moeten binnen de 24 tot 48 uur gebeuren. In de periode daarna zie ik de patiënten op de raadpleging.’

Alles onder controle?

Lang niet altijd wordt er een duidelijke oorzaak gevonden. Om het risico op herhaling of een echte beroerte te verlagen, worden vaak bloedverdunners voorgeschreven en soms ook medicatie om de bloeddruk of het cholesterolgehalte onder controle te houden. Ook een eventuele halsslagadervernauwing of hartritmestoornissen kunnen worden behandeld. ‘Als we de therapie goed afstemmen, is de kans op een beroerte heel klein’, aldus Baar.

De behandeling van een TIA-patiënt is uitgesproken teamwerk. Er is niet alleen een nauwe samenwerking tussen neurologen onderling, maar ook met andere diensten. Baar: ‘We moeten bijvoorbeeld ook snel een beroep kunnen doen op de radioloog, de vaatchirurg, de cardioloog, de hematoloog en de neurochirurg.’

Dr. Ingrid Baar is behalve neurologe ook intensivist, in ons land een unieke combinatie. Momenteel werkt ze voornamelijk op intensieve zorg, waar ze regelmatig wordt betrokken bij de behandeling van CVA-patiënten en andere neurologische patiënten.

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op