Kindergeneeskunde: alles onder één dak

Alles op één plek, een eigen dagziekenhuis en een dakterras: de dienst kindergeneeskunde heeft meer dan één reden om blij te zijn met de nieuwe stek in het Moeder- en kindcentrum.

In april 2015 is het zover: dan verhuizen achtereenvolgens de raadpleging en de opname kindergeneeskunde naar het nog nieuw ruikende Moeder- en kindcentrum. Kinderarts prof. dr. Koen Van Hoeck en hoofdverpleegkundige Katrien Vandevelde vertellen wat we mogen verwachten.

Alles op één plek

De nieuwe raadpleging voor kinderziekten beschikt over twintig lokalen, bijna dubbel zo veel als voordien. Daardoor kunnen raadplegingen die vroeger noodgedwongen ergens anders in het ziekenhuis plaatsvonden, mee naar het centrum verhuizen. Zo wordt de zorg voor kinderen meer dan ooit gecentraliseerd: alle kinderartsen, diëtisten en andere zorgverleners houden op dezelfde verdieping raadpleging, een stuk gemakkelijker voor de patiënt. Bovendien kunnen de zorgverleners zo nauwer samenwerken, wat de kwaliteit van zorg ten goede komt.

Dagziekenhuis voor kinderen

Jonge patiënten hoeven niet langer naar het 'gewone' dagziekenhuis: in het Moeder- en kindcentrum bevindt zich een apart dagziekenhuis voor kinderen, op dezelfde verdieping als de hospitalisatie-afdeling kindergeneeskunde. Dat betekent dat kinderen voortaan ook in het dagziekenhuis uitsluitend gespecialiseerde kinderverpleegkundigen aan bed krijgen. Handig is ook dat een patiënt snel van het dagziekenhuis naar de verpleegafdeling kan verhuizen als dat nodig is.

Kamers met meer comfort

De nieuwe verpleegeenheid telt bijna uitsluitend eenpersoonskamers: dus meer comfort en privacy voor het kind en zijn familie. Een bijkomend voordeel is dat patiënten daardoor bijna niet meer hoeven te verhuizen, wat vroeger al eens gebeurde als er onverwacht een zieker kind alleen moest kunnen liggen. De kamers hebben ramen tot op de vloer en zijn modern ingericht, met digitale televisie, internetverbinding en een slaapbank voor mama of papa.

Spelen, leren, gamen ...

Op de verpleegafdeling is er een leuke speelzaal voor de kleinere kinderen, met een televisie, speelgoed en fietsjes. Daarnaast is er een aparte ontspanningsruimte voor tieners, met behalve een televisie ook een Playstation, Wii-toestel en trainingstoestellen. De ziekenhuisschool neemt zijn intrek in kleurrijke lokalen op de verpleegafdeling zelf. Er is ook een dakterras bij de raadpleging, zodat de kleinsten even buiten kunnen spelen tijdens het wachten, onder het toeziend oog van hun ouders uiteraard.

... en snoezelen

De ziekenhuisschool beschikte al over een kar met snoezelmateriaal, maar nu is er ook een heuse snoezelruimte ingericht. Dat is een kamer die bedoeld is om de zintuigen van kinderen op een aangename manier te prikkelen, via muziek, klanken, kleureffecten ... Het wordt een knusse ruimte met een waterbed en sfeervolle, kleurrijke verlichting. De kinderen kunnen erheen met de (pijn)verpleegkundige, juf of meester om zich te ontspannen, tot rust te komen of dingen aan te leren.

Info: dienst kindergeneeskunde, T 03 821 32 51

 

Bron: maguza.be