HeMOve: Sporten met een persoonlijke coach

Sporten is goed voor je gezondheid, maar hoe begin je eraan als hemofiliepatiënt? Dankzij HeMOve konden vijf UZA-patiënten met een persoonlijke coach aan de slag. Het project krijgt in het najaar een vervolg.

Terwijl patiënten met ernstige hemofilie vroeger de raad kregen vooral niet te bewegen, kunnen ze vandaag probleemloos sporten. Dat komt doordat ze zich een paar keer per week preventief inspuiten met stollingsfactor. Sommigen moeten zich, afhankelijk van de sport, voor de training of wedstrijd wel een extra inspuiting toedienen. Hoe dan ook komen er vragen bij kijken. Welke sport mag ik beoefenen? Mag ik aan competitie doen? Hoe vaak mag ik trainen? Om hemofiliepatiënten te steunen en te stimuleren, zetten de patiëntenvereniging AHVH samen met het UZA en UCL Brussel het project HeMOve op poten: tien patiënten, van wie vijf van het UZA, kregen een personal coach toegewezen. Die ging in overleg met de hematoloog op zoek naar een geschikte sport. Dat kon lopen of fietsen zijn, maar net zo goed muurklimmen. Twaalf weken lang kregen ze begeleiding. Ze trainden een keer per week samen met de coach, stuurden hun sportprestaties via een smartwatch door en kregen geregeld telefonische feedback. Verder vonden er vier groepssessies plaats, waarbij alle patiënten en de medische teams samen sportten.
 
'Het project was voor iedereen een heel positieve ervaring’, zegt hemofilieverpleegkundige Ann Devos. 'Patiënten beseften dat ze veel meer konden dan ze dachten. Ze werden zich ook meer bewust van hun lichaam en het belang van een nauwkeurige opvolging van hun behandeling. De meesten zijn nadien blijven sporten. Een aantal maakte zelfs plannen om samen mee te doen aan een halve Iron Man. En via de Facebookgroep blijven ze elkaar stimuleren om actief te blijven.' In het najaar krijgt HeMOve een vervolg. De begeleiding zal dan hoofdzakelijk in groep verlopen, zodat zoveel mogelijk patiënten kunnen deelnemen.

Op kamp met lotgenoten

De vereniging voor hemofiliepatiënten AHVH organiseert al tientallen jaren kampen met medische begeleiding voor kinderen en jongeren met hemofilie. Sport staat centraal, maar er is ook aandacht voor educatie: zo leren jonge patiënten zichzelf inspuitingen te geven. Dat alles gebeurt onder begeleiding van een medische ploeg met een arts en verpleegkundigen. UZA-hemofilieverpleegkundige Ann Devos gaat dit jaar mee als vrijwilligster op zomerstage in Spa. Er is ook een duikstage in Frankrijk voor jongeren vanaf achttien jaar. 'Kunnen meedoen met de groep en beseffen dat ze niet alleen zijn met hun ziekte, betekent heel veel voor de patiënten', zegt Ann.
Het hemofiliecentrum van het UZA werkt regelmatig samen met de patiëntenvereniging. 'Zo heeft de vereniging een eigen hemofilieverpleegkundige op wie we een beroep kunnen doen om ouders of patiënten bij hen thuis te leren prikken', aldus Ann.
 
Info: Patiëntenvereniging AHVH, T 02 346 02 61, info@ahvh.be,

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op