Afslanken met de computer als coach

Kun je jezelf via een computertraining aanleren om nee te zeggen tegen die lekkere zak chips of reep chocolade? Dr. Marijke Ysebaert van de dienst kindergeneeskunde onderzoekt het samen met de Universiteit Antwerpen.

Gewicht verliezen is één ding, een gezond gewicht behouden is een andere zaak. Dat geldt ook voor kinderen en jongeren. Dr. Marijke Ysebaert, kinderarts in opleiding, onderzoekt of een psychologische training patiënten op dat vlak kan helpen. Dat gebeurt via de Welcome-studie, een project van het UZA, de Universiteit Antwerpen en de faculteit psychologie van de Universiteit Gent. De deelnemende patiënten krijgen de training bovenop de standaard behandeling tegen overgewicht.

Hoewel overgewicht grotendeels samenhangt met genetische factoren en leefomgeving, spelen ook psychologische elementen een rol: sommige kinderen hebben het moeilijker dan anderen om een gezonde levensstijl vol te houden. 'We weten uit onderzoek dat kinderen met overgewicht vaker zwakkere executieve functies vertonen', legt Ysebaert uit. 'Dat zijn bepaalde processen in de hersenen die automatisch gedrag beïnvloeden en nauw samenhangen met geheugen, concentratie en impulsbeheersing. Het verklaart deels waarom die kinderen moeilijker aan ongezonde snacks kunnen weerstaan.'

Frietjes? Nee, dank u!

Het goede nieuws is dat je die executieve functies kunt trainen. In de studie gebeurt dat via een kindvriendelijk computerprogramma, waarmee de patiënten kort voor het einde van hun behandeling starten. De eerste zes weken trainen ze twee keer per week, telkens twintig minuten, daarna nog eens acht weken lang, één keer per week. Concreet voeren ze allerlei taakjes uit met als doel om hen weerbaarder te maken tegen ongezonde verleidingen. Ze krijgen bijvoorbeeld de opdracht om prentjes met een letter p aan te klikken en die met een letter q niet, waarbij op de q-prentjes vooral ongezonde voeding te zien is. Zo kunnen ze een automatisme aankweken om dat soort snacks te weigeren.

'Het klinkt erg eenvoudig, maar eerder onderzoek bij een kleine groep heeft aangetoond dat het werkt. De kinderen die de training volgden, verloren meer gewicht en hielden nadien ook langer een gezonde levensstijl aan', vertelt Ysebaert. In totaal zullen meer dan 200 patiënten van het UZA, het Jan Palfijnziekenhuis in Gent en het Zeepreventorium in De Haan aan de studie deelnemen. Ysebaert volgt ze medisch op, om na te gaan in welke mate de training effect heeft op het gewicht en eventuele complicaties van overgewicht, bijvoorbeeld hoge bloeddruk of slaapapneu.

'Het zou prachtig zijn als het werkt. Want zo'n computerprogramma kun je eenvoudig en goedkoop aanbieden aan iedereen die het nodig heeft', besluit Ysebaert.

Meedoen aan de studie?

Ben jij tussen 8 en 18 jaar oud, heb je overgewicht en wil je je daarvoor laten behandelen in het UZA? Dan kun je je aanmelden voor de Welcome-studie via welcomestudie@uza.be of 03 821 32 51. Als je op dit moment al in behandeling bent, kom je helaas niet in aanmerking.

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op