Artikels over "wetenschap"

Sperma-DNA-testing: minder vruchtbaar door DNA-breuken in sperma?

Oktober 2019

ls het erom gaat koppels met vruchtbaarheidsproblemen aan een kindje te helpen, haalt het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) van het UZA alles uit de kast. Zo lopen we ver voorop als het gaat om de techniek van sperma-DNA-testing.

Editoriaal MagUZA 118: I, Robot

Oktober 2019

Mijn vakantieliteratuur van de voorbije zomer: “I, Robot” van Isaac Asimov, een science fiction boek uit 1940, en “China’s new normal” van Pascal Coppens uit 2019, voor westerlingen een futuristisch boek over hoe China de standaard zet voor innovatie. 

Editoriaal MagUZA 117: De nieuwe wereld

Juli 2019

De synthetische biologie verandert industriële processen, geneeskunde en de consumentenwereld. Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid kunnen we zelf leven doen ontstaan. 

Vrouwelijke wetenschappers: gebeten door onderzoek

Januari 2019

Eva Lion doet onderzoek naar een genezend kankervaccin, Angelique Van Ombergen analyseert de hersenwerking van Russische kosmonauten. Twee vrouwen, twee gedreven wetenschappers.

Editoriaal MagUZA 115: Slimme geneeskunde

Januari 2019

‘Precisiegeneeskunde’ heeft als doel behandelingen aan te passen aan de individuele kenmerken van een patiënt.

'Patiënten vertellen mij veel'

Januari 2018

Als studieverpleegkundige op de dienst nierziekten leidt Sabine Verhofstede medische studies in goede banen en begeleidt ze de deelnemende patiënten. 'Soms ben ik vooral een luisterend oor.'

Editoriaal - Technologie en de essentie

Oktober 2016

Als het over veiligheid en betrouwbaarheid gaat, wordt meestal de vergelijking gemaakt tussen de luchtvaart en de geneeskunde. Futuristen geloven dat technologie dezelfde ingrijpende veranderingen zal teweegbrengen in de geneeskunde.

Op raadpleging bij de statisticus

Januari 2015

Als statisticus helpt Kristien Wouters onderzoekers in het UZA om de cijfermatige puntjes op de i te zetten. 'Dat ik zo mee kan bijdragen tot een betere zorg, is voor mij absoluut een drijfveer.'

Toponderzoek naar nieuwe kankerbehandelingen

Januari 2015

Sinds twee jaar gebeuren in het UZA fase 1-studies onder leiding van prof. dr. Christian Rolfo. Die studies, die maar een paar gespecialiseerde ziekenhuizen kunnen uitvoeren, bieden de patiënten toegang tot de nieuwste kankerbehandelingen.

Medische genetica: op het tempo van de technologie

Oktober 2014

Tot voor kort duurde het maanden, zelfs jaren, om de genetische code van een mens te kraken. Vandaag kan dat in een week. De technologie evolueert razendsnel, maar het UZA volgt.

IWT-project: slaaponderzoek met minder hinder

Oktober 2013

Sensoren ontwikkelen om patiënten tijdens hun slaap op te volgen zonder hen te hinderen, dat is het doel van NXT_SLEEP, een onderzoeksproject van de dienst pneumologie, het slaapcentrum van het UZA en een reeks Vlaamse toptechnologiebedrijven.

Wiskundige onvolmaaktheid

Oktober 2013

Wie dacht dat wiskunde een zuivere wetenschap was zonder veel praktisch nut, dwaalt. Meer en meer functies in de moderne wereld worden gestuurd door algoritmes.

Innovatieve groei

April 2013

We hebben smartphones en supercomputers, gentherapie en stamcelonderzoek.  We denken dat we in het meest innovatieve tijdperk ooit leven.  Maar in werkelijkheid vertraagt de innovatie, terwijl ze moet leiden tot groei.  Er zijn twee soorten groei: extensieve en intensieve groei.

Evidence based medicine: het beste bewijs

Juli 2012

Evidence based medicine of evidence based nursing, misschien hoorde u die termen wel al eens vallen. Het houdt in dat artsen en verpleegkundigen hun beslissingen zo veel mogelijk baseren op wetenschappelijk bewezen kennis. Oude gewoonten worden kritisch bekeken, met als ultieme doel de beste zorg voor de patiënt.

'Hopen dat het helpt'

April 2012

Als parkinsonpatiënte neemt Josée (72) voor de tweede keer deel aan een studie waarin een nieuw geneesmiddel wordt getest. ‘Ik wil elke kans op beterschap aangrijpen. En word ik er niet mee geholpen, dan misschien wel andere mensen.’

Clinical Research Center Antwerp

April 2012

In 2010 werd onder impuls van de Vlaamse overheid het Clinical Research
Center Antwerp (CRC-Antwerp) opgericht. Het gaat om een expertisecentrum
dat mee de motor vormt achter het klinisch onderzoek in het UZA en de Universiteit Antwerpen.

Klinische studies in tien vragen

April 2012

Wie deelneemt aan een studie, heeft heel wat praktische vragen. Moet ik nu veel vaker naar het ziekenhuis komen? Wat als ik andere medicatie moet nemen? En kan ik het nieuwe geneesmiddel na de studie blijven krijgen? Tien vragen en tien antwoorden.

Proefpersoon of proefkonijn?

April 2012

Als ik meedoe aan een studie, ben ik dan geen proefkonijn? Het is een vraag die patiënten zich vaak stellen. Het belang van de patiënt staat in een klinische studie altijd centraal. Het ethisch comité speelt daarbij de rol van waakhond.

Van vermageringspil tot epilepsie

April 2012

In het UZA lopen op elk moment tientallen studies. Enkele actuele voorbeelden.

Studies in vier fases

April 2012

Bij de meeste klinische studies wordt er een medicijn getest. Dat proces verloopt in vier fases.

Klinische studies: alles voor de wetenschap

April 2012

Zonder klinische studies geen vooruitgang in de geneeskunde. En zonder patiënten geen klinische studies. Toch is niet elke patiënt happig om in een studie te stappen. Want zijn er geen risico’s aan verbonden? En wat houdt zo’n studie eigenlijk in? Wij zochten het voor u uit.

Wetenschap tussen de patiënten

April 2012

Als biomedicus op de afdeling tandheelkunde zoekt Marijke Dieltjens mee naar manieren om de behandeling van slaapapneu te verbeteren door tandheelkundige ondersteuning. Een boeiende job.

Translationeel onderzoek: van muis tot mens

Oktober 2011

UZA-onderzoekers helpen geneesmiddelen te ontwikkelen en testen technieken om ziekten op te sporen. Het UZA heeft de laatste jaren zwaar geïnvesteerd in beeldvorming, voor mensen en voor kleine proefdieren, om nieuwe technieken nog sneller bij mensen te kunnen inzetten. Van muis tot mens, maar hoe werkt dat?

Hype en hoogmoed

Oktober 2011

In tijden van verlamming en onzekerheid is het gemakkelijker achteruit te kijken dan vooruit. Om Niels Bohr, Nobelprijswinnaar natuurkunde en vader van de nucleaire geneeskunde te citeren: ‘Voorspellen is moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat.’ Daarom kijk ik 25 jaar terug, naar 1986, het jaar waarin ik aan de Universiteit Antwerpen begon te werken.

Hoop op beterschap

Juli 2011

In december 2010 werd in Egypte een papyrusrol gevonden die de archeologen konden dateren rond 3000 voor Christus. Op die rol stond een vijfduizend jaar oud medisch voorschrift, waarschijnlijk het oudste ooit.

Genetica: 'Elke baby een genetisch paspoort'

Januari 2011

In de hele wereld zijn er momenteel nog maar enkele mensen die hun genetische code helemaal kennen. Volgens prof. dr. Geert Mortier, diensthoofd van het Centrum Medische Genetica van het UZA, kan daar snel verandering in komen. Het is niet onwaarschijnlijk dat alle baby'tjes in de toekomst bij hun geboorte hun genetische code meekrijgen naar huis.

Alzheimer vroeg opsporen

Juli 2010

Met een PET-scan, een techniek die specifieke lichaamsprocessen in beeld brengt, is het mogelijk de ziekte van Alzheimer in het prille beginstadium op te sporen.

Nieuwe spelregels voor biobanken

Juli 2010

In ziekenhuizen zoals het UZA wordt heel wat menselijk materiaal opgeslagen, dat ook voor wetenschappelijk onderzoek wordt gebruikt. In 2008 kwam er een nieuwe wettelijke regeling en zowel de Vlaamse als de federale overheid stimuleren een efficiënter gebruik van het materiaal, om wetenschappelijke innovatie te bevorderen.

Stamcellen redden levens

April 2010

Sinds kort worden ook stamcellen in een van de weefsel- en cellenbanken van het UZA opgeslagen. Waar komen deze flexibele cellen vandaan? Hoe worden ze afgezonderd of geoogst? En voor welke, soms levensreddende, therapieën worden ze ingezet?

Ingekapseld potentieel

April 2010

Wat hebben cortisone, baarmoederhalsuitstrijkjes, de bar-code en het internet gemeen? Het zijn allemaal uitvindingen die hun oorsprong vinden in het universitair onderzoek vinden. Universiteiten zijn grote fabrieken van talent, ideeën en technologie.

Revolutionaire techniek legt wittestofbanen bloot

Januari 2010

De wittestofbanen van de hersenen, als het ware de informatiesnelwegen van ons brein, waren tot voor kort zo goed als onbekend terrein. De techniek Diffusion Tensor Imaging (DTI) brengt daar verandering in. Het zou wel eens de sleutel kunnen zijn tot een betere behandeling van tal van ziekten, van depressie tot multiple sclerose.

Wordt iedereen allergisch?

Januari 2010

Allergieën zijn de laatste decennia aan een stevige opmars bezig. Wordt die opmars gestuit? Zijn er remedies op komst? Prof. dr. Didier Ebo ziet vooral op het vlak van diagnose grote vooruitgang.

Computertechnologie helpt bij diagnose

Januari 2010

Zo’n 6 à 7.000 ziekten zijn zogenaamde weesziekten. Ze komen zo zelden voor dat de kennis over de ziekte wereldwijd verspreid zit en de patiënt vaak lang moet wachten op een definitieve diagnose. Daar wilden het UZA en IT-bedrijf IBM samen iets aan doen.

Griep: laat u vaccineren!

Oktober 2009

Nog nooit kreeg een griepvaccin zoveel aandacht als het aangekondigde vaccin tegen A/H1N1v, beter gekend als de Mexicaanse griep. Intussen blijft het voor risicogroepen even noodzakelijk om zich te beschermen tegen de ‘gewone’ griep. Enkele veel gestelde vragen op een rijtje.

30 jaar UZA: drie medische mijlpalen

Oktober 2009

Wie vandaag ziek wordt of een ongeval krijgt, heeft veel meer kans op genezing dan 30 jaar geleden. Dat is onder meer te danken aan de betere behandeling van het hartinfarct, de introductie van de MUG (Medische Urgentie Groep) en de revolutie binnen de beeldvorming. Drie verhalen uit eerste hand.

De technologische samenzwering

Juli 2009

De eerste technologische revolutie in de moderne biologie dateert van vijftig jaar geleden toen de structuur van DNA voor het eerst werd beschreven. Daaruit ontstond de biotechnologie. Tien jaar geleden legde de ontrafeling van het menselijke genoom de basis voor de ontdekking van de oorsprong van ziekten. Nu ontstaat een derde innovatiegolf: het samengaan van ingenieurswetenschappen en biologie.

Op mensen getest

Juli 2009

Proefpersoon spelen voor de ontwikkeling van een nieuw vaccin, zonder daar veel geld voor krijgen: je moet het maar doen. Toch zijn er heel wat mensen met het hart op de juiste plaats die ertoe bereid zijn. Twee vrijwilligers en vier artsen van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV, Universiteit Antwerpen) vertellen.

Snel infecties opsporen met sneltests

Juli 2009

Prof. dr. Herman Goossens staat aan het hoofd van het labo klinische biologie in het UZA. Hij is een autoriteit, niet in het minst omdat hij de problematiek van de antibioticaresistentie onder de aandacht bracht. Hoe ziet hij zijn vakgebied evolueren?

Leverdialyse redt levens

Juli 2009

Als de lever het acuut laat afweten, bood een dringende levertransplantatie tot voor kort de enige kans op overleving. Sommige van die patiënten kunnen nu ook geholpen worden met leverdialyse. Geen wondermiddel, maar wel een manier om kostbare tijd te winnen.

Neuromodulatie: hersenprocessen onder controle

April 2009

De zenuwbanen van de hersenen beïnvloeden: dat is in een notendop neuromodulatie, een techniek die zijn nut ruimschoots heeft bewezen in de behandeling van onder meer de ziekte van Parkinson, pijn en depressie. Maar de therapie roept ook ethische en maatschappelijke vragen op. Hoe maakbaar is de mens?

Genetische geheimen ontrafeld

Januari 2009

Sinds kort biedt het UZA een nieuwe, doeltreffende techniek aan om de oorzaak van opeenvolgende miskramen te achterhalen. Ook zijn er vandaag meer mogelijkheden om het genetische waarom te onderzoeken bij kinderen met een mentale achterstand of meervoudige aangeboren afwijkingen.

Vrees niet, ik heb een getuigschrift

oktober 2008

Wordt het leven steeds gevaarlijker? Neen, maar toch zijn angst en risicoaversie vandaag meer geworden dan een emotionele reactie op gevaar. Ondertussen groeit de alternatieve geneeskunde. Beloftes over wonderlijk welzijn en mirakelgenezing groeien uit tot een mega-industrie.

Het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV)

juli 2008

Dat kinderziekten als polio en dikoor vandaag nog nauwelijks voorkomen, hebben we volledig te danken aan vaccinatie. Het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV) binnen de Universiteit Antwerpen is voortdurend op zoek naar nieuwe en betere vaccins. Daarvoor werkt het samen met het UZA.

Foliumzuur beperkt schade na hartinfarct

juli 2008

De schade na een hartinfarct beperken is een lang gekoesterde droom binnen de geneeskunde. Onderzoek van dr. An Moens van de dienst cardiologie, gepubliceerd in het toonaangevende vaktijdschrift Circulation, brengt dat doel een stuk dichterbij. De oplossing zou liggen bij het toedienen van grote doses foliumzuur.

Nieuwe behandeling aortaklepvernauwing

april 2008

Een nieuwe aortaklep plaatsen kan in het UZA sinds kort via de lies, een oplossing voor sommige oudere patiënten die vanwege bijkomende medische problemen geen klassieke chirurgische aortaklepvervanging kunnen ondergaan. 'Ik beschouw dit als één van de belangrijkste ontwikkelingen sinds ik begin jaren negentig als interventiecardioloog gestart ben', zegt prof. dr. Johan Bosmans.

Slaapapneu - tongankertje vermindert ademhalingspauzes

december 2007

De dienst neus-keel-oor van het UZA ontwikkelde in samenwerking met een Amerikaans bedrijf een nieuwe, weinig ingrijpende chirurgische behandeling van slaapapneu, een slaapgebonden ademhalingsstoornis die gepaard gaat met snurken. Dankzij een haakje in de tong dat verbonden is met de onderkaak, worden de nachtelijke ademhalingspauzes aanzienlijk verminderd.

3T MRI-scanner

december 2007

Met de 3T MRI-scanner, een nieuw type MRI-toestel met een superkrachtige magneet, verkent de dienst radiologie van het UZA nieuwe horizonten in de beeldvorming. De uitzonderlijke beeldkwaliteit stelt artsen in staat om onder meer subtiele afwijkingen in de hersenen of het ruggenmerg en beginnende kraakbeenletsels duidelijk zichtbaar te maken.

Robotchirurgie bij aorta-operaties

december 2007

Robotchirurgie is in opmars. In 2007 zette de dienst thorax- en vaatheelkunde van het UZA als eerste in België de robot in om een verstopte buikslagader te opereren. 'Patiënten herstellen veel sneller, en in vergelijking met een klassieke kijkoperatie in de buik is het vlotter werken', zegt een tevreden dr. Jeroen Hendriks, vaatchirurg in het UZA.

Onderzoek naar slaapapneu

december 2007

Slaapapneu is een ademhalingsstoornis waarbij de ademhaling tijdens de slaap regelmatig stilvalt, soms tot tientallen keren per uur. Met zijn doctoraatsonderzoek (2007) werpt dr. Olivier Vanderveken een volledig nieuw licht op het patroon en de behandeling van de aandoening.

Hersenaneurysma's

september 2007

Een hersenaneurysma is een plaatselijke uitstulping van een bloedvat in de hersenen, die aanleiding kan geven tot een hersenbloeding. 'Dankzij coiling, een relatief nieuwe en niet-ingrijpende techniek, blijft veel patiënten een zware operatie bespaard en komen meer mensen in aanmerking voor behandeling', zegt UZA-radioloog dr. Maurits Voormolen.

De dienst radiologie

september 2007

De dienst radiologie van het UZA onderging in enkele jaren tijd een ware gedaantewisseling. Een vernieuwd toestellenpark, digitalisering en ingrijpende verbouwingen tilden de dienst naar een hoger niveau. 'Wij evolueren meer en meer naar een spildienst binnen het ziekenhuis', zegt prof. dr. Paul Parizel, diensthoofd radiologie.

Invloed van stress op depressie en CVS

september 2007

Stress speelt een grote rol bij majeure depressieve stoornis (MDS) en het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Het verhoogt de kwetsbaarheid ervoor en kan ook een uitlokkende of onderhoudende factor zijn. Onderzoek naar het biologisch stresssysteem is dan ook nodig om meer inzicht te krijgen in deze aandoeningen en nieuwe behandelingen te ontwikkelen. UZA-psychiater dr. Filip Van Den Eede wijdde zijn doctoraat aan deze materie.

Borstkanker - nieuwe methode voor opsporen uitzaaiingen

september 2007

Ongeveer één vrouw op de tien wordt ooit geconfronteerd met borstkanker. Dankzij toegenomen screening worden vandaag veel tumoren gevonden in een stadium dat er nog geen uitzaaiingen te vinden zijn. Toch hervalt vroeg of laat ook van die patiënten bijna dertig procent. Dr. Ina Benoy ging in haar doctoraat op zoek naar een gevoeliger methode voor het opsporen van uitgezaaide kankercellen in het bloed of het beenmerg.

Enzym maakt bloed geschikt voor iedereen

juni 2007

Een team wetenschappers onder leiding van Hendrik Clausen van de universiteit van Kopenhagen ontdekte een enzym dat de bloedgroepen A, B en AB geschikt zou maken voor iedereen.

Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde (CCRG)

juni 2007

Celtherapie is een jonge, veelbelovende tak binnen de geneeskunde. Met de oprichting van het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde (CCRG) neemt het UZA het voortouw in het verkennen van nieuwe pistes. 'Het CCRG is een multidisciplinair platform waarmee we de basis willen leggen voor wat misschien ooit levensreddende therapieën kunnen worden', zegt prof. dr. Zwi Berneman, diensthoofd hematologie en medisch directeur van het CCRG.

Studie levert bewijs voor antibioticaresistentie

juni 2007

De medische wereld waarschuwt al jaren voor het groeiende probleem van antibioticaresistentie. Dat kwistig gebruik van antibacteriële geneesmiddelen tot het ontstaan van resistente bacteriën leidt, werd al lang vermoed, maar was nooit echt aangetoond. Prof. dr. Herman Goossens, diensthoofd klinische biologie in het UZA, leverde voor het eerst het bewijs met een studie die wereldwijd weerklank vond.

Nieuw hartkatheterisatielabo operationeel

maart 2007

De technologische ontwikkelingen op het vlak van medische beeldvorming en diagnose in de cardiologie zijn immens. Het UZA volgt deze evoluties nauwlettend op en verving begin 2007 één van de vier hartkatheterisatielabo's. De vernieuwde infrastructuur biedt zowel voordelen voor arts als patiënt. Prof. dr. Chris Vrints zet alles op een rijtje.

Automatisatie van klinisch labo in de pijplijn

maart 2007

In 2006 introduceerde het klinisch laboratorium van het UZA de eerste automatenstraat voor de automatische analyse van stalen. Het is de bedoeling dat tegen 2008 meer dan 80% van de stalen via een volledig geautomatiseerd proces worden onderzocht. Een gesprek met prof. dr. Herman Goossens, diensthoofd klinische biologie in het UZA, en Manou Martin, apotheker-klinisch bioloog, die het project leidt.

Research Club biedt forum aan onderzoekers

december 2006

In een groot ziekenhuis als het UZA gebeurt er voortdurend onderzoek. Om artsen de kans te geven kennis te maken met het werk van collega-wetenschappers werd in 1988 de UZA Research Club opgericht. Een initiatief waaruit al vruchtbare samenwerkingsverbanden zijn voortgesproten, weet prof. dr. Gert Verpooten, diensthoofd nierziekten en een van de drijvende krachten achter de Research Club.

Symposium harttransplantatie (november 2006)

december 2006

Na meer dan twaalf jaar harttransplantaties in het UZA gaven de diensten cardiochirurgie en cardiologie in het najaar van 2006 een stand van zaken tijdens een druk bijgewoond avondsymposium. Tot dan kregen 76 patiënten in het UZA een ruilhart. Nog 59 van hen waren op dat moment in leven.

Weefsel-MR meet bewegingen hart

oktober 2006

Bij patiënten met een hartziekte is het erg belangrijk dat de hartfunctie en de vulling van het hart nauwkeurig worden gemeten. Lange tijd gebeurde die meting uitsluitend met een catheterisatie, later ook met echografie. UZA-cardioloog dr. Bernard Paelinck toonde met zijn proefschrift de mogelijkheden van een andere niet-ingrijpende techniek aan, meer bepaald de weefsel-MR.

Diabetes type 1 leidt al vroeg tot hart- en vaatafwijkingen

oktober 2006

Mensen met diabetes type 1 lopen tot vijf keer meer risico op hart- en vaatziekten dan niet-diabetici.<br> UZA-kindercardioloog dr. Bert Suys onderzocht in het kader van zijn proefschrift in welke mate er op jonge leeftijd al afwijkingen te vinden zijn. Deze bleken inderdaad aanwezig. 'Het ultieme doel is een behandeling te vinden die het ontstaan van hart- en vaatziekten bij type 1-diabetici kan beperken of zelfs voorkomen', aldus Suys.

Centrum voor Gerechtelijke Geneeskunde

juni 2006

Met de opening van het Centrum voor Gerechtelijke Geneeskunde op 28 april 2006 zijn alle forensische activiteiten van het UZA - forensische pathologie, forensisch DNA-onderzoek en forensische psychiatrie - onder één dak gebracht. Binnen de forensische pathologie wint vooral het onderzoek van levende slachtoffers aan belang. 'Ook bij levende slachtoffers is het cruciaal er zo snel mogelijk een wetsdokter bij te halen', zegt medisch coördinator prof. dr. Werner Jacobs.

Mecenaatsfonds

juni 2006

De medische wereld staat niet stil. Nieuwe technieken en behandelingen zien voortdurend het licht. Om als universitair ziekenhuis topgeneeskunde te kunnen aanbieden stuurt het UZA zijn medisch en niet-medisch personeel regelmatig voor opleidingen naar grote centra in binnen- en buitenland. Noodzakelijk... maar duur. Het in 1998 opgerichte mecenaatsfonds moet op dat vlak meer ademruimte creëren.

Lentecongres Belgische Vereniging voor Kinderneurologie 2006

juni 2006

Het tweejaarlijkse lentecongres van de Belgische Vereniging voor Kinderneurologie, editie 2006, had een jubileumkarakter: de organisatoren, het UZA en het Koningin Paola Kinderziekenhuis Antwerpen, konden terugblikken op respectievelijk vijftien en twintig jaar kinderneurologie. De thema's die aan bod kwamen, waren beroertes bij kinderen, migraine op jonge leeftijd en de omstreden aandoening cerebrale folaat deficiëntie.

Generische geneesmiddelen in de lift

maart 2006

Generische geneesmiddelen mogen dan even goed en minder duur zijn dan de originele producten, Belgische artsen en patiënten blijven vaak vasthouden aan hun vertrouwde merkmedicijnen. Om die gewoonte te doorbreken, start minister van Volksgezondheid Rudy Demotte in 2006 met een informatiecampagne.

Symposium huisartsen en oncologie (10 december 2005)

maart 2006

Kanker is nooit het terrein van één dienst of specialist. Het UZA koos daarom voor een oncologisch zorgprogramma met verschillende clusters, die per type kanker specialisten uit diverse disciplines verenigen. Samenwerking met de huisarts is daarbij cruciaal. Tijdens het symposium huisartsen en oncologie op 10 december 2005 stelde het UZA zijn oncologisch zorgprogamma aan 87 huisartsen uit de regio voor.

Symposium duikgeneeskunde en duikveiligheid (3 december 2005)

maart 2006

In 2005 belandden 47 duikers na een duikongeval in de hyperbare kamer van het UZA. Omdat er een grote nood is aan meer informatie rond veilig sportduiken, organiseerde de dienst spoedgevallen afgelopen najaar het symposium duikgeneeskunde en duikveiligheid. ‘Een klacht na een duik moet als een duikongeval beschouwd worden tot het tegendeel bewezen is’, beklemtonen caissonmeester Jurgen Galicia en cardiochirurg dr. Bernard Stockman, zelf gepassioneerde duikers.

ESPNIC-congres heeft aandacht voor dringend ziekenvervoer kinderen

december 2005

Het jaarlijkse congres van de European Society of Paediatric and Neonatal Intensive Care (ESPNIC) vond in 2005 in Antwerpen plaats, onder voorzitterschap van prof.dr. José Ramet, diensthoofd pediatrie in het UZA en het Koningin Paola Kinderziekenhuis. Een onderwerp dat hoog op de agenda stond, was het dringende ziekenvervoer van kinderen. ‘Ik heb met eigen ogen gezien dat dit in sommige Europese landen allesbehalve goed georganiseerd is’, aldus Ramet.

UZA presenteert nieuwe medicatie voor obesitas (en zijn risico’s)

september 2005

Prof. dr. Luc Van Gaal, diensthoofd diabetologie, metabole ziekten en nutritiepathologie in het UZA, was hoofdonderzoeker in een grootschalige Europese studie omtrent obesitas. Na twee jaar uitvoerig testen met rimonabant, een nieuwe benadering in het domein van obesitas, werden de resultaten van de studie gepubliceerd (Lancet april 2005). Van Gaal onderstreept het belang van dit nieuwe medicijn dat niet alleen gewichtsverlies veroorzaakt maar ook een reeks cardiovasculaire risicofactoren gunstig beïnvloedt. Volgend jaar komt rimonabant wellicht op de markt.

UZA investeert in snelle diagnose van kanker

september 2005

Kankerpatiënten hebben veel belang bij een snelle en nauwkeurige diagnose. Het verhoogt hun genezingskansen, en voorkomt in sommige gevallen ook zinloze operaties. Met de aankoop van een PET-CT-scanner, een diagnostisch beeldtoestel dat de CT-scanner en de PET-scanner in één apparaat verenigt, schakelt het UZA op dat vlak naar een hogere versnelling. Het nieuwe toestel is uniek in de Antwerpse regio.

Oorsuizen, een hersenprobleem?

juli 2005

Tinnitus of oorsuizen is een complexe aandoening waar 10 tot 15 % van de bevolking vroeg of laat mee te maken krijgt. Het onderzoek naar de onmiddellijke oorzaak staat al ver maar de behandelingen waren tot voor kort weinig bevredigend. In december 2002 onderging een eerste patient een implantatie van een hersenelektrode, op basis van een theoretisch model over het werkingsmechanisme van oorsuizen, dat dr. De Ridder, UZA-neurochirurg, voorstelt in zijn doctoraatsstudie. Op basis van hetzelfde theoretisch model kwam prof. dr. Paul Van de Heyning, diensthoofd NKO, eerder dit jaar eveneens tot succesvolle resultaten met het elektronisch oorimplantaat.

Terugkerende spataders te voorkomen?

juli 2005

‘Spataders laten weghalen helpt niet, ze komen vroeg of laat toch terug...’ zegt de volksmond. Het is een uitspraak die personen met spataderklachten moedeloos maakt. UZA-flebologe dr. Marianne De Maeseneer behandelt al 17 jaar spataders en stelde vast dat inderdaad 5 tot 10% van haar patiënten na gemiddeld 5 jaar opnieuw klachten hadden, ondanks correct uitgevoerde chirurgie. Een ontmoedigende vaststelling, zowel voor de patiënt als voor de arts. Daarom ging dr. De Maeseneer op zoek naar de oorzaak van dit hoge aantal recidieven en een methode om een heringreep te voorkomen.

Studie naar nieuw geneesmiddel voor vroegtijdige zaadlozing

juli 2005

Premature ejaculatie of vroegtijdige zaadlozing is een probleem waarmee nogal wat mannen kampen maar het is niet meteen hun favoriete gespreksonderwerp. Velen schrikken er dan ook voor terug om met dit probleem aan te kloppen bij een arts. Toch zijn er goede vooruitzichten. In 2005 neemt het UZA, samen met vier andere Belgische andrologische centra, deel aan een internationale studie die de werking van een nieuw en veelbelovend geneesmiddel test.

Elektronisch oorimplantaat tegen oorsuizen

april 2005

Oorsuizen komt voor bij 10 % van de bevolking. Bij 0,5 % is het oorsuizen zo luid en storend dat de patiënt het leven stilaan als ondraaglijk ervaart en gevoelens van angst en depressie opduiken. In het UZA ontwikkelde prof. dr. Paul Van de Heyning, diensthoofd N.K.O., met zijn team een nieuwe heelkundige behandeling tegen deze ernstige vorm van oorsuizen, namelijk via een elektronisch binnenoorimplantaat. Uit de resultaten van de eerste 10 behandelde patiënten blijkt dat de luidheid van het oorsuizen gemiddeld met 80 % daalde. Een UZA-wereldprimeur!

Robotica: balans

april 2005

De chirurg aan een centrale console, een robot aan de operatietafel : in het UZA is dat beeld sinds 2002 geen science fiction meer. Het grote voordeel van het Da Vinci-roboticasysteem is dat het meer operaties via kijkgatchirurgie mogelijk maakt. Prof. dr. Guy Hubens, adjunct-diensthoofd abdominale heelkunde, maakt een balans.

Forensisch centrum

april 2005

Gerechtelijke geneeskunde wordt alsmaar belangrijker in het UZA. Het forensisch centrum voert tot tweehonderd gerechtelijke autopsies per jaar uit, en startte eind 2002 met gerechtelijke DNA-analyses. Prof. dr. Werner Jacobs, afdelingshoofd gerechtelijke geneeskunde, en DNA-verantwoordelijke dr. Els Jehaes leggen uit waar het allemaal om draait.