Artikels over "verpleegkunde"

Het ziekenhuis als leerschool

April 2016

In het UZA worden niet alleen patiënten behandeld, er worden ook tal van mensen opgeleid. Zo zijn er permanent 200 specialisten in opleiding actief en doen tot 80 verpleegkundestudenten tegelijk stage. Ook dat verloopt in alle veiligheid.

 

Verpleegkunde: samen voor de beste zorg

Oktober 2013

Ook in de verpleegkunde zijn strikt hiërarchische structuren op hun retour. ‘Zorgkundigen, verpleegkundigen met een basisopleiding, gespecialiseerde verpleegkundigen, masterverpleegkundigen: we hebben ze allemaal nodig,’ zegt prof. Peter Van Bogaert, verpleegkundig afdelingshoofd in het UZA.  

Onvergetelijk: wonde na 50 jaar genezen

Juli 2013

Als wondzorgverpleegkundige ontmoet Sonja Vlayen heel veel mensen. Maar die ene patiënt, die al vijftig jaar met beenwonden door het leven ging, zal ze toch nooit vergeten. 

Hartfalenverpleegkundige in de kijker

April 2013

Patiënten die aan hartfalen lijden, moeten strikte regels in acht nemen op het vlak van voeding en medicatie. Gelukkig kunnen ze voor informatie, advies en vragen terecht bij de hartfalenverpleegkundige.

Multiple sclerose: Antwerpse ziekenhuizen bundelen hun expertise

Januari 2013

Multiple Sclerose (MS) is een ziekte met vele gezichten. Om de zorg meer te stroomlijnen richtten het UZA, het AZ Klina en revalidatieziekenhuis De Mick het MS-netwerk Antwerpen op. Intussen zoeken wetenschappers volop naar nieuwe behandelingen en manieren om te voorspellen welk medicijn het best zal aanslaan bij welke patiënt.

Artsen zonder vakantie: UZA-medewerkers met een missie

Oktober 2012

Artsen Zonder Vakantie (AZV) is een organisatie die medische projecten opstart in Afrika. Ze maakt Belgische artsen, verpleegkundigen, laboranten, kinesisten … warm om twee weken mee te werken en opleiding te geven in die Afrikaanse ziekenhuizen. Vier UZA-medewerkers over hun AZV-missies.

'Onze inzet redt mensenlevens'

Juli 2012

Hij heeft al op verschillende afdelingen gewerkt, maar de voorkeur van Patric Dierckx, hoofdverpleegkundige, gaat uit naar intensieve zorg. 'Misschien vindt iedere medewerker dat van zijn afdeling, maar hier heb ik echt het gevoel dat ik een verschil kan maken.' 

Evidence based medicine: het beste bewijs

Juli 2012

Evidence based medicine of evidence based nursing, misschien hoorde u die termen wel al eens vallen. Het houdt in dat artsen en verpleegkundigen hun beslissingen zo veel mogelijk baseren op wetenschappelijk bewezen kennis. Oude gewoonten worden kritisch bekeken, met als ultieme doel de beste zorg voor de patiënt.

De mens achter de pijn: de pijnverpleegkundige

Juli 2011

Pijnverpleegkunde is een relatief nieuwe specialisatie in de verpleegkunde, maar Fernand Bruyninck maakt er al vijftien jaar zijn beroep van. Als geen ander weet hij wat pijn doet met een mens, en hoe hij daarmee moet omgaan.

Verpleegkunde in volle verandering

Juli 2011

Hoe evolueert de verpleegkunde in de toekomst? En ook: hoe gaan we het groeiende tekort aan verpleegkundigen opvangen? ‘Recruteren uit het buitenland is geen oplossing’, vindt Paul Van Aken, directeur patiëntenzorg.

Voeding op voorschrift

April 2010

Als een patiënt nood heeft aan parenterale voeding - dat is voeding die rechtstreeks in de bloedbaan wordt gebracht -, komt de nutritieverpleegkundige in actie.

Witte weldoeners

April 2010

‘Wat een rotjob heb jij’, zei ze. En ik gaf haar gelijk. Natuurlijk had ze geen gelijk, maar ik knikte. Dit was geen moment voor verzet. We stonden er allebei verslagen bij. Tussen ons lag haar stervende man.

Veiligheid eerst!

April 2010

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje, en ziekenhuizen hebben veel hoekjes. De afgelopen tien jaar groeide wereldwijd de aandacht voor veiligheid in ziekenhuizen. Ook het UZA waakt over de veiligheid van de patiënten. Van handhygiëne tot verplichte identificatiebandjes: de puntjes moeten op de i.

Kiespijn

Oktober 2009

Stel dat u de keuze had, de vrijheid, magische krachten of gewoon een rijkelijke fantasie: hoe zou een perfect ziekenhuis er voor u uitzien?

1979-2009: (r)evolutie in de zorg

Oktober 2009

Van kwikthermometers en vuistdikke medische dossiers naar digitale radiografie en piepende monitors: in 30 jaar tijd onderging de patiëntenzorg in het UZA een hele gedaanteverwisseling. Drie bevoorrechte getuigen zetten de meest in het oog springende veranderingen op een rijtje.

Verplegen tussen scharen en pincetten

Oktober 2009

Elke chirurg zal het beamen: een getrainde operatieverpleegkundige is van onschatbare waarde in een operatiezaal. Katrin Van Dam is er zo een. ‘Het is een hele fijne en afwisselende job, maar je moet de stress van een operatie aankunnen.’

Hoe goed?

oktober 2008

Dag. Aangenaam. Bart, verpleger van dienst. Hoe gaat het met u?
Die vraag hoor ik mezelf wel vaker stellen. Behoorlijk vaak. Op een gewone werkdag gemiddeld 12 keer, het product van het aantal verzorgingsrondes en de middelbare hoeveelheid patiënten onder mijn hoede tijdens één shift.