Artikels over "thoraxheelkunde"

Tijd winnen met medische toptechnologie

Oktober 2009

De wachttijden voor donororganen blijven een pijnpunt. Want meestal hebben patiënten het orgaan juist dringend nodig. Artsen zetten dan ook alle middelen in om de wachttijd zo goed mogelijk te overbruggen, zoals een kunsthart, zuurstoftherapie of dialyse.

Nieuwe operatie helpt pectus-patiëntjes

Januari 2009

Sinds enkele jaren wordt er in het UZA een nieuwe operatie - de Nuss-techniek - uitgevoerd bij kinderen met pectus excavatum (trechterborst). De ingreep gebeurt het best tussen 9 en 12 jaar: op tijd zijn is dus de boodschap.

Robotchirurgie bij aorta-operaties

december 2007

Robotchirurgie is in opmars. In 2007 zette de dienst thorax- en vaatheelkunde van het UZA als eerste in België de robot in om een verstopte buikslagader te opereren. 'Patiënten herstellen veel sneller, en in vergelijking met een klassieke kijkoperatie in de buik is het vlotter werken', zegt een tevreden dr. Jeroen Hendriks, vaatchirurg in het UZA.

Terugkerende spataders te voorkomen?

juli 2005

‘Spataders laten weghalen helpt niet, ze komen vroeg of laat toch terug...’ zegt de volksmond. Het is een uitspraak die personen met spataderklachten moedeloos maakt. UZA-flebologe dr. Marianne De Maeseneer behandelt al 17 jaar spataders en stelde vast dat inderdaad 5 tot 10% van haar patiënten na gemiddeld 5 jaar opnieuw klachten hadden, ondanks correct uitgevoerde chirurgie. Een ontmoedigende vaststelling, zowel voor de patiënt als voor de arts. Daarom ging dr. De Maeseneer op zoek naar de oorzaak van dit hoge aantal recidieven en een methode om een heringreep te voorkomen.