Artikels over "reumatologie"

Vitamine D houdt botten sterk

oktober 2017

Ook in de herfst en de winter heb je elke dag een portie zonlicht nodig. Dat zorgt voor vitamine D, wat de botten stevig houdt en de spieren sterk. Prof. dr. Jan Van Offel legt uit hoe het ingenieuze systeem in elkaar zit.

Zeldzame ziekten in het UZA

Januari 2013

Verschillende diensten en centra binnen het UZA hebben een bijzondere expertise opgebouwd in de behandeling van zeldzame ziekten. 

Revolutie in de strijd tegen reuma

April 2009

Artrose, osteoporose en andere reumatische ziekten vormen soms een regelrechte aanslag op de levenskwaliteit. De ontdekking van de anti-TNF-therapie, een geheel nieuwe behandeling van artritis, lijkt een revolutie in te luiden. Hebben we reuma binnen dit en vijftien jaar helemaal onder controle?

Het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV)

juli 2008

Dat kinderziekten als polio en dikoor vandaag nog nauwelijks voorkomen, hebben we volledig te danken aan vaccinatie. Het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV) binnen de Universiteit Antwerpen is voortdurend op zoek naar nieuwe en betere vaccins. Daarvoor werkt het samen met het UZA.

Geneesmiddelenallergie

juli 2005

Mensen reageren niet vaak allergisch op medicatie maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Een slechte reactie op anesthesie of overgevoeligheid voor penicilline, of in sommige gevallen insuline, zijn de meest gekende allergievormen. Nevenwerkingen op medicijnen of intoxicatie horen niet thuis in dit rijtje omdat ze niet veroorzaakt worden door een mechanisme in het immuunsysteem.

Insectenbeten

juli 2005

Wespen en bijen brengen in de zomermaanden velen aan het dansen maar het is verre van een vreugdedans... Alleen de stoersten laten de beestjes een ritje over de arm maken maar het is algemeen geweten dat bijen- en wespenangels heel gemeen kunnen steken, soms fataal voor het slachtoffer. De allereerste steek speelt een belangrijke rol...

Voedselallergieën: weet wat je eet

juli 2005

Een verleidelijk schaaltje aardbeien, een heerlijke visschotel of gewoon een stukje smaakvolle kaas. Het water komt in de mond maar het lichaam protesteert. Waarom reageren sommigen onder ons allergisch op voedselbestanddelen die vaak gezond en noodzakelijk zijn voor ons lichaam?

Wat is een allergie?

juli 2005

Het immuunsysteem beschermt ons lichaam tegen externe belagers zoals virussen, bacteriën of schimmels. Toch functioneert dat systeem niet bij iedereen altijd even feilloos.