Artikels over "psychiatrie"

Chronische stress is niet onschuldig

oktober 2018

Iedereen staat wel eens nagelbijtend in de file of is al eens nerveus voor een presentatie. Maar wat als stress je leven beheerst? Wat doet chronische stress met je lichaam en hoe raak je ervan af?

Last van smartphonestress?

April 2018

Nog even die mail beantwoorden of Facebook checken: steeds meer mensen kunnen hun smartphone of tablet nog maar moeilijk aan de kant laten. Hoe leren we met z'n allen gezond online te gaan?

Alcohol: de nuchtere feiten

april 2017

Alcohol komt steeds meer onder vuur te liggen. Terecht of niet? We zetten zes ontnuchterende feiten over alcohol op een rijtje.

Functionele klachten: ziek zonder oorzaak

april 2017

Functionele klachten zijn kwalen die niet te verklaren zijn door een lichamelijke ziekte of een psychiatrische stoornis. 'Maar ze zijn gelukkig wel te behandelen', zegt prof. Moorkens, diensthoofd algemeen inwendige geneeskunde.

Geluidsoverlast en uw gezondheid

Januari 2017

Van oorsuizen over hartritmestoornissen tot mentale problemen: lange tijd blootstaan aan intensieve geluiden kan uw gezondheid aantasten. De 9 meest voorkomende effecten van lawaaihinder.

Slaapgeneeskunde in de lift

Juli 2016

Een slaapprobleem kan vele oorzaken hebben. ‘Je moet altijd de hele patiënt bekijken’, zegt prof. dr. Johan Verbraecken, van het UZA-slaapcentrum. ‘Met een multidisciplinair team bovendien.’ Dat ondervond ook Jurgen, bij wie na jaren slechte nachten slaapapneu werd vastgesteld.

Opgebrand

Januari 2016

Mijn buurvrouw is thuis, ‘op ziekteverlof’ met een burn-out. Ze voelt zich uitgeput: leeg, geen energie meer, geen fut om wat dan ook te doen.

Psychiatrie: zorg voor lichaam en geest

Juli 2015

Als UZA-patiënten naast hun lichamelijke problemen ook een psychiatrische aandoening hebben of ontwikkelen, komen de liaison-psychiaters van het UZA in actie. Het team is gespecialiseerd in de wisselwerking tussen lichaam en geest.

Samenwerking tussen ziekenhuizen: gebundelde zorg is betere zorg

Januari 2015

Ziekenhuizen verenigen zich almaar vaker tot grote ziekenhuisnetwerken, om zo efficiënter en aanvullend te kunnen werken. Met welke ziekenhuizen werkt het UZA samen en wat is de meerwaarde daarvan?

Gelukkig zijn ... - door Katty Allaert

April 2014

Elke week interview ik gemiddeld tien mensen. Vaak meer, een enkele keer minder. Snel omgerekend zijn dat er tientallen per maand, enkele honderden per jaar. De overgrote meerderheid vergeet ik. Namen, gezichten, stemmen zijn uitgewist. Maar af en toe passeert iemand de revue waarvan ik me jaren later nog moeiteloos naam, gezicht en stem herinner. Stef was zo iemand.

Cannabis: wat is er mis met een jointje?

April 2014

Of ze nu voor of tegen de legalisering van cannabisverkoop zijn, over één zaak zijn specialisten het eens: een joint is niet onschuldig. Enkele feiten op een rijtje.

Neuromodulatie in het UZA: wie werkt er op de zenuwen?

Januari 2014

De werking van de zenuwbanen beïnvloeden: dat is ruw samengevat neuromodulatie. In het UZA wordt de techniek voor diverse aandoeningen ingezet, van rugpijn en oorsuizen tot depressie en incontinentie.

Parkinsonpatiënten geholpen met mindfulness

Juli 2013

‘Vroeger bleef het maar malen in mijn hoofd, maar dankzij mindfulness ben ik rustiger geworden. Dat komt ook mijn klachten als parkinsonpatiënt ten goede’, zegt Willy (59). Hij nam deel aan een studie van neurologe dr. Barbara Pickut, naar het effect van mindfulness op parkinsonpatiënten.

Psychiatrie neemt nieuwe start

Juli 2013

Op 21 juni werd de Universitaire Dienst Psychiatrie, met campussen in het UZA en in het Psychiatrisch Ziekenhuis (PZ) Sint-Norbertus in Duffel, officieel geopend. Daarmee krijgt de psychiatrische zorg binnen het UZA meer armslag en kunnen patiënten indien nodig weer worden opgenomen.

Slaapbegeleiding: als slapen een nachtmerrie wordt

April 2013

Voor 15 à 20 % van de volwassenen is een goede slaap een verre wensdroom. Het UZA-slaapcentrum biedt voor hen groepssessies slaapbegeleiding aan. ‘Meer dan 80 % van de deelnemers heeft na de cursus een betere nachtrust. Via inzicht in hun eigen slaappatroon krijgen ze bagage mee om verder aan de slag te gaan’, zegt psychologe Jana Maes.

Omgaan met dementie: 10 tips voor mantelzorgers

April 2013

Grootmoeder die ’s nachts op pantoffels de straat op gaat of uw bloedeigen vader die vraagt wie u eigenlijk bent. Voor familie van dementerende personen is dat helaas realiteit. Hoe gaat u daar het best mee om? Tien tips aan de hand van herkenbare situaties.

Echt gelukkig zijn

Oktober 2012

Een tijdje geleden, in de file onderweg naar de kust, was ik me ongelooflijk aan het opwinden: waarom nu weer die file, net nu ik met mijn dochter wat quality time heb. En zijn dat daar geen donderwolken? Mijn plan viel in duigen en het einde van de wereld leek wel nabij.

Je bent jong en je drinkt wat?

Oktober 2012

Jongeren die zich op korte tijd lazarus drinken en in het ziekenhuis belanden: ook in ons land is bingedrinking een groeiend probleem. ‘Als eerste stap willen we het fenomeen nu voor België in kaart brengen’, zegt prof. dr. José Ramet, diensthoofd pediatrie in het UZA.

Revalidatie nieuwe start voor (ex)-kankerpatiënten

Oktober 2011

Kankerpatiënten hebben het vaak moeilijk om na hun behandeling de draad van hun leven weer op te pikken. Het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA) en de dienst fysische geneeskunde zetten een revalidatieprogramma op poten dat patiënten helpt hun fysieke en mentale kracht te herwinnen.

Angst voor scanners: 'Zelfs speleologen raken wel eens in paniek'

April 2011

Het zal je maar overkomen: je moet voor een onderzoek onder de NMR-scanner en wordt in de smalle tunnel overmand door angst. Waar komt die paniek eigenlijk vandaan? En wat gebeurt er als een angstaanval zo groot is dat het onderzoek niet kan plaatsvinden?

Burn-out: waar rook is, is vuur

Oktober 2010

‘Hij heeft een burn-out.’ We horen het woord steeds vaker vallen, in een maatschappij waarin de werkdruk hand over hand toeneemt. Maar wat is een burn-out precies? En hoe kunnen we een burn-out voorkomen? Eén ding staat vast: alert zijn is de boodschap.

Onder spanning - Leven met stress

Oktober 2009

Chronische stress is spanning die te lang aanhoudt, die uitput en zelfs ziek maakt. Het fenomeen illustreert als geen ander de wisselwerking tussen lichaam en geest. Ons lichaam toont wat er omgaat in onze psyche. Stress in vier stellingen.

Invloed van stress op depressie en CVS

september 2007

Stress speelt een grote rol bij majeure depressieve stoornis (MDS) en het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Het verhoogt de kwetsbaarheid ervoor en kan ook een uitlokkende of onderhoudende factor zijn. Onderzoek naar het biologisch stresssysteem is dan ook nodig om meer inzicht te krijgen in deze aandoeningen en nieuwe behandelingen te ontwikkelen. UZA-psychiater dr. Filip Van Den Eede wijdde zijn doctoraat aan deze materie.