Artikels over "prenatale diagnose"

Klinische genetica: 'Wij beantwoorden vragen waar mensen al jaren mee worstelen'

Juli 2019

In oktober beginnen de eerste artsen aan hun opleiding klinische genetica in het UZA. ‘Een brede kijk is essentieel’, zeggen diensthoofd medische genetica prof. dr. Geert Mortier en adjunct-diensthoofd prof. dr. Bart Loeys. ‘Bovendien moet je de ethische aspecten altijd goed in de gaten houden.’  


Communicatie in het ziekenhuis

oktober 2018

Goede communicatie tussen zorgverlener en patiënt is erg belangrijk, maar zelden eenvoudig. Elk gesprek is maatwerk. We vroegen een chirurg, een specialist prenatale diagnostiek en een intercultureel bemiddelaar naar hun visie.

Meer genetische aandoeningen opspoorbaar bij ivf-embryo's

oktober 2018

Sinds kort kan het UZA ook afwijkingen aan één bepaald gen opsporen bij ivf-embryo’s. Zo kunnen ouders die drager zijn van een genetische afwijking toch een gezond kindje op de wereld zetten.

Respecteer keuze van ouders bij NIPT

oktober 2017

Over de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT), waarmee het downsyndroom kan worden opgespoord tijdens de zwangerschap, is het afgelopen jaar veel inkt gevloeid. Tijd voor een genuanceerd gesprek met prof. dr. Geert Mortier, diensthoofd medische genetica, en prof. dr. Marek Wojciechowski, jarenlang hoofd van het downteam.

NIPT spoort chromosoomafwijkingen op

Januari 2016

De Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) is goed op weg om dé referentietest te worden om het syndroom van Down op te sporen tijdens de zwangerschap. Via een bloedstaal van de moeder wordt het DNA van de foetus onderzocht.

Samen sterk in kinderchirurgie

April 2015

Kinderchirurgie is een vak apart omdat het vaak om specifieke en soms ook erg zeldzame afwijkingen gaat. Voor maag- , darm- en buikchirurgie werkt het UZA samen met het UZ Brussel: een unieke formule.

Moeder- en kindcentrum: de nieuwste UZA-spruit

Januari 2015

In april 2015 opent het Moeder- en kindcentrum van het UZA de deuren. We brengen er alle zorg voor moeders en kinderen samen. Dat voelt als een geboorte!

Zwanger en kwetsbaar: echo's voor kansarme moeders in spe

Oktober 2014

Zwangere vrouwen die negen maanden lang geen enkele medische begeleiding krijgen, omdat ze het niet kunnen betalen. Het gebeurt anno 2014 in Antwerpen. Enkele Antwerpse welzijnsorganisaties en UZA-artsen willen de ergste noden lenigen.

Zwanger van een baby met een afwijking

Oktober 2013

Als je hoort dat het kindje in je buik een ernstige afwijking heeft, staat de wereld stil. Niets kan dat verdriet goed maken, maar de juiste opvang maakt de ontreddering iets minder groot. ‘Wij zijn er om informatie te geven én een luisterend oor te bieden’, zegt vroedvrouw Veerle De Craemer. 

Zorgeloos zwanger?

Juli 2012

Van echo tot vruchtwaterpunctie en van kine tot zwangerschapsyoga: als een zwangere niet oppast, staat haar agenda snel helemaal vol. Wat is nodig, wat is nuttig en wat mag u overslaan? We vragen het aan drie specialisten ter zake.

In bange verwachting

Oktober 2011

Vrouwen wiens zwangerschap niet goed verloopt, kunnen terecht in de maternal intensive care (MIC) van het UZA. Soms loopt er iets fout door problemen bij de moeder, soms blijkt de ongeboren baby niet helemaal gezond. Ingrijpen is dan onvermijdelijk, als het moet in de baarmoeder zelf.