Artikels over "onderzoek"

Sperma-DNA-testing: minder vruchtbaar door DNA-breuken in sperma?

Oktober 2019

ls het erom gaat koppels met vruchtbaarheidsproblemen aan een kindje te helpen, haalt het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) van het UZA alles uit de kast. Zo lopen we ver voorop als het gaat om de techniek van sperma-DNA-testing.

Editoriaal MagUZA 118: I, Robot

Oktober 2019

Mijn vakantieliteratuur van de voorbije zomer: “I, Robot” van Isaac Asimov, een science fiction boek uit 1940, en “China’s new normal” van Pascal Coppens uit 2019, voor westerlingen een futuristisch boek over hoe China de standaard zet voor innovatie. 

'Patiënten vertellen mij veel'

Januari 2018

Als studieverpleegkundige op de dienst nierziekten leidt Sabine Verhofstede medische studies in goede banen en begeleidt ze de deelnemende patiënten. 'Soms ben ik vooral een luisterend oor.'

UZA Foundation: geef innovatie alle kansen

Januari 2017

‘We wilden iets doen, voor alle kinderen met een zeldzame ziekte,’ zegt Seppe Sijmons, die na de diagnose van zijn zoontje geld begon in te zamelen voor een onderzoeksproject. Om dergelijke fondsenwerving beter te structureren is nu de UZA Foundation opgericht.

Klinische studies: tussen wetenschap en hoop

Juli 2016

Klinische studies vormen de basis van een steeds betere geneeskunde. Maar hoe weet je als patiënt dat je geen proefkonijn bent? En wie of wat bepaalt of je al dan niet mag deelnemen aan een studie?

Immuuntherapie: afweersysteem versus kanker

Juli 2016

Het eigen afweersysteem stimuleren om kankercellen te bestrijden: dat is in een notendop immuuntherapie. Het UZA trekt volop mee aan de onderzoekskar, onder meer met een vaccin voor leukemiepatiënten.

Op raadpleging bij de statisticus

Januari 2015

Als statisticus helpt Kristien Wouters onderzoekers in het UZA om de cijfermatige puntjes op de i te zetten. 'Dat ik zo mee kan bijdragen tot een betere zorg, is voor mij absoluut een drijfveer.'

Toponderzoek naar nieuwe kankerbehandelingen

Januari 2015

Sinds twee jaar gebeuren in het UZA fase 1-studies onder leiding van prof. dr. Christian Rolfo. Die studies, die maar een paar gespecialiseerde ziekenhuizen kunnen uitvoeren, bieden de patiënten toegang tot de nieuwste kankerbehandelingen.

Medische genetica: op het tempo van de technologie

Oktober 2014

Tot voor kort duurde het maanden, zelfs jaren, om de genetische code van een mens te kraken. Vandaag kan dat in een week. De technologie evolueert razendsnel, maar het UZA volgt.

Onderfinanciering universitaire ziekenhuizen: teken de petitie!

Juli 2014

De zeven Belgische universitaire ziekenhuizen roepen de bevolking op een petitie te ondertekenen voor een betere financiering van het wetenschappelijk onderzoek. Dat is immers onmisbaar om aan de patiënt de beste zorg te kunnen geven. Tekent u mee?

Onderzoeksverpleegkundige: hart voor patiënten, neus voor onderzoek

Juli 2014

Peggy De Clercq is studieverpleegkundige op de dienst oncologie. ‘Ik zal altijd een verpleegkundige in hart en nieren blijven. Tegelijk hou ik ook van de wetenschappelijke uitdaging in deze job.’

IWT-project: slaaponderzoek met minder hinder

Oktober 2013

Sensoren ontwikkelen om patiënten tijdens hun slaap op te volgen zonder hen te hinderen, dat is het doel van NXT_SLEEP, een onderzoeksproject van de dienst pneumologie, het slaapcentrum van het UZA en een reeks Vlaamse toptechnologiebedrijven.

Innovatieve groei

April 2013

We hebben smartphones en supercomputers, gentherapie en stamcelonderzoek.  We denken dat we in het meest innovatieve tijdperk ooit leven.  Maar in werkelijkheid vertraagt de innovatie, terwijl ze moet leiden tot groei.  Er zijn twee soorten groei: extensieve en intensieve groei.

Evidence based medicine: het beste bewijs

Juli 2012

Evidence based medicine of evidence based nursing, misschien hoorde u die termen wel al eens vallen. Het houdt in dat artsen en verpleegkundigen hun beslissingen zo veel mogelijk baseren op wetenschappelijk bewezen kennis. Oude gewoonten worden kritisch bekeken, met als ultieme doel de beste zorg voor de patiënt.

'Hopen dat het helpt'

April 2012

Als parkinsonpatiënte neemt Josée (72) voor de tweede keer deel aan een studie waarin een nieuw geneesmiddel wordt getest. ‘Ik wil elke kans op beterschap aangrijpen. En word ik er niet mee geholpen, dan misschien wel andere mensen.’

Clinical Research Center Antwerp

April 2012

In 2010 werd onder impuls van de Vlaamse overheid het Clinical Research
Center Antwerp (CRC-Antwerp) opgericht. Het gaat om een expertisecentrum
dat mee de motor vormt achter het klinisch onderzoek in het UZA en de Universiteit Antwerpen.

Klinische studies in tien vragen

April 2012

Wie deelneemt aan een studie, heeft heel wat praktische vragen. Moet ik nu veel vaker naar het ziekenhuis komen? Wat als ik andere medicatie moet nemen? En kan ik het nieuwe geneesmiddel na de studie blijven krijgen? Tien vragen en tien antwoorden.

Proefpersoon of proefkonijn?

April 2012

Als ik meedoe aan een studie, ben ik dan geen proefkonijn? Het is een vraag die patiënten zich vaak stellen. Het belang van de patiënt staat in een klinische studie altijd centraal. Het ethisch comité speelt daarbij de rol van waakhond.

Van vermageringspil tot epilepsie

April 2012

In het UZA lopen op elk moment tientallen studies. Enkele actuele voorbeelden.

Studies in vier fases

April 2012

Bij de meeste klinische studies wordt er een medicijn getest. Dat proces verloopt in vier fases.

Klinische studies: alles voor de wetenschap

April 2012

Zonder klinische studies geen vooruitgang in de geneeskunde. En zonder patiënten geen klinische studies. Toch is niet elke patiënt happig om in een studie te stappen. Want zijn er geen risico’s aan verbonden? En wat houdt zo’n studie eigenlijk in? Wij zochten het voor u uit.