Artikels over "nierziekten"

4 x betere zorg

April 2019

Kwaliteitslabels zoals Magnet en JCI zijn hulpmiddelen om onze zorg continu te verbeteren, samen met de patiënt. Vier voorbeelden uit de praktijk.

'Genoeg tijd voor kleinkinderen door thuisdialyse'

April 2019

Toen Ann ernstige nierproblemen bleek te hebben, dacht ze meteen aan dialyse in het ziekenhuis. Maar dankzij het uitgebreide voortraject in het UZA ontdekte ze de voordelen van thuisdialyse. Bovendien kan haar man zijn nier doneren als het nodig is.

Orgaandonatie: Chris schonk haar nier, Natalia kreeg een hart

oktober 2018

Orgaandonatie redt levens, maar verandert ook de levens van alle betrokkenen. Chris (50) stond haar nier af aan haar dochter. Natalia (20) kreeg een donorhart. Beiden doen hun verhaal.

'Patiënten vertellen mij veel'

Januari 2018

Als studieverpleegkundige op de dienst nierziekten leidt Sabine Verhofstede medische studies in goede banen en begeleidt ze de deelnemende patiënten. 'Soms ben ik vooral een luisterend oor.'

Te groot voor de kinderarts?

Januari 2018

Van de kinderarts naar de specialist voor volwassenen: voor chronische patiënten is het een overgang met veel valkuilen. Overgangsraadplegingen of speciale begeleiding beperken de risico's tot een minimum.

Educatie buikvliesdialyse: Leren zorgen voor jezelf

Juli 2017

Ahmed (67) moet aan de nierdialyse. Verpleegkundige Vera Kovacic leert hem in het ziekenhuis hoe hij thuis aan buikspoeling kan doen. 'Mijn oudste patiënt is ouder dan tachtig', zegt ze.

Orgaandonatie: 'We zullen nog lang donororganen nodig hebben'

Juli 2017

Steeds meer mensen registreren zich als orgaandonor. Toch blijven de wachtlijsten lang en sterven er elk jaar gemiddeld honderd patiënten terwijl ze op de wachtlijst staan. Hoe kan dat? En welke nieuwe vormen van donatie bieden daarop een antwoord?

'Herboren dankzij nierdonor'

Juli 2016

Als dertiger al wist Jeff (64) dat hij rond z'n zestigste een donornier zou nodig hebben. En inderdaad, een maand nadat hij zestig werd, onderging hij een niertransplantatie. 'Een prachtig geschenk.'

Aferese: bloed geven voor jezelf

Juli 2016

Sinds de verhuis van de dienst nierziekten beschikt die ook over een aparte eenheid voor aferese. Bij aferese worden bepaalde bestanddelen uit het bloed van de patiënt gehaald, en soms ook vervangen door andere. Daarna gaat het bloed weer naar de patiënt.

Patiënt zkt. nierdonor

Juli 2016

Het gebrek aan donororganen blijft het heikele punt van niertransplantatie. Nieuwe technieken en vormen van donatie moeten het aanbod verhogen en de wachttijden inkorten.

Dienst nierziekten: wie, wat waar?

Juli 2016

De dienst nierziekten van het UZA behandelt patiënten met diverse nierziekten en biedt ook niertransplantaties aan. De gloednieuwe dialyse-eenheid, die een high care en een medium care unit omvat, biedt plaats aan 24 patiënten. De dienst heeft ook twee low care units, één in het UZA zelf en één in Bornem, met respectievelijk 8 en 11 dialysetoestellen.

Dienst nierziekten: nieuwe locatie, nieuwe start

Juli 2016

Meer licht, ruimte en comfort: de nieuwe dienst nierziekten is een verademing voor de patiënten. Het paradepaardje is de hypermoderne dialysezaal, nagenoeg uniek in Europa.

Champagne op intensieve zorg?

April 2016

Patrick De Bast is dialyseverpleegkundige en verraste een patiënte op intensieve zorg met denkbeeldige champagne. ‘Een glimlach blijft het beste medicijn’.

Het UZA groeit, letterlijk en figuurlijk

Januari 2016

Elk jaar stijgt het aantal raadplegingen, opnames, operaties … in het UZA. Ook de infrastructuur groeit mee, met een nieuwe ziekenhuisvleugel in 2015 en nog heel wat toekomstplannen!

Patiënteneducatie: alles goed begrepen?

Januari 2015

Het succes van een behandeling staat of valt vaak met patiënteneducatie. Een kwestie van goede uitleg, een gezonde dosis mensenkennis en duidelijke communicatie tussen de zorgverleners onderling.

Transplantaties in het UZA

Oktober 2014

'Je kunt perfect verder met één nier'

Oktober 2014

Toen Mathijs (18) aan de dialyse moest, twijfelde zijn vader Eric (49) geen seconde om zich als donor aan te bieden. 'Ik ben blij dat ik dit voor mijn zoon heb kunnen doen.'

Donor gezocht

Oktober 2014

Een tekort aan donororganen blijft de zwakke schakel in de transplantatiegeneeskunde. Nieuwe vormen van donatie – van levende donatie tot donatie na hartstilstand – moeten daar verandering in brengen.

'Niemand sprak het woord kanker uit'

April 2014

Twee jaar geleden kwam Marc ten einde raad met zijn zoon Tygo (nu 8) naar het UZA. Na de scan stond er plots een heel team artsen rond Tygo’s bed. Tygo’s nier was niet meer te redden, maar kanker was het gelukkig niet.

Levend donorschap in de lift: Johan gaf een nier aan zijn zoon

Oktober 2013

Steeds meer mensen beslissen om een nier af te staan aan een familielid. Dat is goed nieuws, want transplantnieren van levende donoren doen het beter dan organen van overleden donoren. Het UZA let erop dat donoren vrij en doordacht beslissen. Het verhaal van Johan, die een nier schonk aan zijn zoon.

Nierpatiënten in beweging

Juli 2012

Nierpatiënten overlijden vaker aan hart- en vaatziekten dan aan hun nierprobleem. Dr. Amaryllis Van Craenenbroeck van de dienst nefrologie-hypertensie onderzoekt in hoever dagelijkse beweging het risico op vaatlijden kan verminderen.

Samen sterk: patiënten nemen het initiatief

Juli 2012

Ziek zijn is nooit positief, maar soms groeit er uit die moeilijke periode een mooi initiatief. Zoals wanneer ex-kankerpatiënten pruiken gaan inzamelen voor lotgenoten of een moeder van een diabetespatiënt meehelpt om vakantiekampen te organiseren voor jonge diabetici. Vier hartverwarmende verhalen. 

Van vermageringspil tot epilepsie

April 2012

In het UZA lopen op elk moment tientallen studies. Enkele actuele voorbeelden.

Klinische studies: alles voor de wetenschap

April 2012

Zonder klinische studies geen vooruitgang in de geneeskunde. En zonder patiënten geen klinische studies. Toch is niet elke patiënt happig om in een studie te stappen. Want zijn er geen risico’s aan verbonden? En wat houdt zo’n studie eigenlijk in? Wij zochten het voor u uit.

'Ons meisje is genezen'

April 2012

Muda Mussa (9) en haar familie kregen de schrik van hun leven toen de kleine meid vorig jaar een niertumor bleek te hebben. Het kwam gelukkig goed. ‘Mijn familie in Burundi bad dat God de artsen zou bijstaan’, zegt mama Evodiane.

Robin won zijn oorlog

Oktober 2010

Zes jaar moest hij wachten op een geschikte donornier. Naar het einde toe regen de ziekenhuisbezoeken zich aan elkaar. Maar nu kan Robin Thoen (17) eindelijk weer een normaal leven leiden. Zo is hij dolblij dat hij weer naar school mag.

Zus als levende donor

Oktober 2009

Zou u een nier afstaan aan een ziek familielid? Christel (51) deed het in 2005 voor haar zus Margot. ‘Ik wou voorkomen dat ze twee, drie mooie jaren met haar man moest missen.’

De patiënt die weigerde ziek te zijn

Oktober 2009

Als niertransplantatiepatiënt gaat Jan (50) al 19 jaar regelmatig op controle in het UZA. Ook al kunnen die visites hem niet kort genoeg zijn, een tevreden patiënt is hij wel. ‘De artsen zeggen altijd eerlijk waarop het staat.’