Artikels over "neuromodulatie"

Deep brain stimulation: elektrode tegen parkinson

Januari 2018

Parkinsonpatiënten die veel last hebben van spierstijfheid of overbeweeglijkheid, komen soms in aanmerking voor deep brain stimulation. Bij die ingreep wordt de storende hersenactiviteit afgeremd.

'Ze kreeg haar zelfstandigheid terug'

Juli 2014

Het fijnste aan haar job vindt Andrea Kleine Punte dat ze de kennis uit haar wetenschappelijk onderzoek kan toepassen in de praktijk. Om dove patiënten opnieuw te laten horen bijvoorbeeld.

Neuromodulatie in het UZA: wie werkt er op de zenuwen?

Januari 2014

De werking van de zenuwbanen beïnvloeden: dat is ruw samengevat neuromodulatie. In het UZA wordt de techniek voor diverse aandoeningen ingezet, van rugpijn en oorsuizen tot depressie en incontinentie.

Neuromodulatie: ook bij blaas- en stoelgangproblemen

April 2013

Sacrale neuromodulatie bij urinaire incontinentie en blaasledigingsstoornissen wordt in het UZA al bijna vijftien jaar toegepast. 'Toch is de behandeling nog te weinig bekend,' zegt prof. dr. Stefan De Wachter, die er intussen al zo'n 600 patiënten mee hielp. Vanaf deze zomer wordt het UZA een trainingscentrum voor artsen uit heel de wereld.

Neuromodulatie: stroom als medicijn

April 2011

Met neuromodulatie kan een arts de activiteit in de hersenen beïnvloeden via elektrische stroom. Voor sommige patiënten met chronische pijn, oorsuizen of de ziekte van Parkinson is die behandeling intussen de normaalste zaak van de wereld. Tegelijk ligt er nog een enorm onderzoeksdomein open voor prof. dr. Dirk de Ridder en zijn team.

Hersenen herprogrammeren?

Juli 2010

In de zoektocht naar een behandeling van dementie denken sommige wetenschappers voorzichtig in de richting van neuromodulatie. Met die techniek worden bepaalde kernen in de hersenen gestimuleerd of onderdrukt, al dan niet door elektrodes in de hersenen in te planten.