Artikels over "neurologie"

Coma: vaak een kwestie van afwachten

Oktober 2019

Een hartstilstand, een hersenbloeding, een ongeval – allerlei oorzaken kunnen patiënten in een comateuze toestand brengen. Hoe worden ze in het UZA opgevolgd? ‘We doen er alles aan om patiënten uit hun coma te krijgen’, zegt neurologe dr. Ingrid Baar van de dienst intensieve zorg.

Center-TBI: onderzoek naar gevolgen hersenletsel

Juli 2019

Hoewel hij fysiek hersteld was, bleek Bart maanden na zijn hersenschudding snel boos en geïrriteerd. ‘We weten nog te weinig over de vele gevolgen van hersenletsels’, zegt neurochirurg prof. dr. Andrew Maas. ‘In een grootschalig internationaal project verzamelen we gegevens om hersenletsels beter te begrijpen en beter te behandelen.’

Vrouwelijke wetenschappers: gebeten door onderzoek

Januari 2019

Eva Lion doet onderzoek naar een genezend kankervaccin, Angelique Van Ombergen analyseert de hersenwerking van Russische kosmonauten. Twee vrouwen, twee gedreven wetenschappers.

Oude medicijnen, nieuwe toepassingen

Januari 2019

Vitamine B6 als middel tegen epilepsie, aspirine tegen darmkanker, soms worden bestaande geneesmiddelen gebruikt om heel andere aandoeningen te behandelen. Maar hoe ontdekken artsen zoiets?

Cochleair implantaat beschermt tegen dementie

oktober 2018

Ouderen die heel slecht horen, krijgen dankzij een cochleair implantaat (CI) niet alleen hun gehoor terug, ook hun denkvermogen gaat minder snel achteruit. Of hoe een CI kan beschermen tegen dementie.

Ventilatiedeskundige: extra zuurstof en een kopje koffie

Juli 2018

Patiënten die bij hun ademhaling ondersteuning nodig hebben van een machine, krijgen van ventilatiedeskundige Christina Haesendonckx hulp bij elke stap. Van de eerste keer ademen via het apparaat tot zelf het toestel bedienen in hun eigen huis.

Chronische pijn multidisciplinair behandelen: 'Een beter leven is mogelijk'

April 2018

In het multidisciplinair pijncentrum komen patiënten die al jaren vechten tegen pijn. De uitdaging? Hun klachten draaglijker maken en hen weer een normaal leven geven. Bij vele patiënten lukt dat.

Bewegen met een beperking

April 2018

Regelmatig bewegen, we zouden het allemaal moeten doen. Merel, Kato en Peter geven het goede voorbeeld. Ze hebben elk hun eigen beperking, maar toch blijven ze volop gaan voor hun sport.

Deep brain stimulation: elektrode tegen parkinson

Januari 2018

Parkinsonpatiënten die veel last hebben van spierstijfheid of overbeweeglijkheid, komen soms in aanmerking voor deep brain stimulation. Bij die ingreep wordt de storende hersenactiviteit afgeremd.

Beroertecoach ondersteunt patiënten via internet

oktober 2017

Begeleiding na een beroerte kan sinds kort ook via de computer. Patiënten sturen zelf hun gegevens door en krijgen hun coach te zien op het computerscherm.

Slikrevalidatie: als eten een opgave wordt

oktober 2017

Voor patiënten met slikproblemen is eten geen genot, maar een dagelijks gevecht. ‘Mensen denken soms dat er niets aan te doen is’, zegt logopediste Leen Van den Steen, ‘maar door de juiste training kunnen we bijna iedereen opnieuw veilig leren slikken.’

'Mantelzorger ben je 24 uur op 24'

oktober 2017

Ze zijn dag en nacht in de weer, en doen het allemaal uit liefde. Erna en Naima vertellen hoe het voelt om mantelzorger te zijn. ‘De mooie momenten doen je alle ellende vergeten.’

Minder horen maakt sneller dement

oktober 2017

Kan een cochleair implantaat ervoor zorgen dat het denkvermogen van ouderen minder snel achteruitgaat? Een internationale studie gaat op zoek naar het antwoord. ‘De link tussen gehoor en het denkvermogen is groter dan je zou verwachten.’

Leven met de ziekte van Parkinson: 'Bewegen helpt. Humor ook'

Juli 2017

Je krijgt de diagnose parkinson en dan moet je verder met je leven. Chantal (54), Marc (63) en Pascal (50) vertellen hoe ze dat doen. 'Mijn man begrijpt soms niet hoe ik kan blijven lachen.'

Zo lang mogelijk thuis

april 2017

Met ergo- en kinesitherapie kunnen patiënten langer zelfredzaam en mobiel blijven. 'Patiënten staan vaak versteld van wat er allemaal mogelijk is', zegt ergotherapeute Mirjam Meese.
 

Problemen met slikken en spreken?

april 2017

Veel patiënten met een spier- of zenuwziekte krijgen problemen met slikken of spreken. Logopedie kan dan helpen. 'Eerst brengen we het probleem uitgebreid in kaart', zegt logopediste Cindy Guns. 'Voor de slikstoornissen doen we dat samen met de dienst neus-keel-oorziekten. Met de nodige tips en oefeningen is er vaak verbetering mogelijk of kunnen we er minstens voor zorgen dat patiënten hun slikfunctie en spraak zo lang mogelijk behouden.

Leven met ALS: 'Wij twee samen, alleen dat telt nu nog'

april 2017

Sinds ALS drie jaar geleden toesloeg, heeft Thierry veel moeten afgeven. Zijn vrouw Suzy is nu zijn stem, zijn handen en zijn benen. 'Twee weken na de diagnose hebben we ons huis verkocht', vertellen ze.

Voedingsadvies op maat

april 2017

Nogal wat patiënten in het NMRC hebben voedingsadvies nodig. Vaak krijgen ze immers slikproblemen – zeker ALS-patiënten – en verliezen ze te veel gewicht. 'Die patiënten geven we advies, zodat ze nog zo lang mogelijk zelf kunnen eten en genoeg calorieën binnenkrijgen', zegt diëtiste Ilse de Peuter.

Medestanders in een moeilijke strijd

april 2017

Een spier- of zenuwaandoening heeft een zware impact op het leven van een patiënt. De juiste ondersteuning en begeleiding maken die ziekten een beetje draaglijker. De sociaal verpleegkundigen en de psychologe vertellen.

Neuromusculair Referentiecentrum (NMRC)

april 2017

Het Neuromusculair Referentiecentrum (NMRC) is het expertisecentrum voor de behandeling van ziekten van de spieren, de perifere zenuwen, het ruggenmerg en de kleine hersenen.

Leven met een spier- of zenuwziekte

april 2017

Een neuromusculaire ziekte genezen kan vaak niet, maar het neuromusculair referentiecentrum (NMRC) kan patiënten wel een diagnose, genetisch advies en gespecialiseerde zorg bieden. En een menselijk gesprek op de moeilijkste momenten.

Een referentiecentrum?

april 2017

Een referentiecentrum bestaat uit een team van specialisten en paramedici die gespecialiseerd zijn in een bepaalde aandoening en is erkend door de overheid. Een referentiecentrum is een derdelijnscentrum, wat inhoudt dat patiënten ernaar doorverwezen worden door hun huisarts, specialist of een ander ziekenhuis.

Functionele klachten: ziek zonder oorzaak

april 2017

Functionele klachten zijn kwalen die niet te verklaren zijn door een lichamelijke ziekte of een psychiatrische stoornis. 'Maar ze zijn gelukkig wel te behandelen', zegt prof. Moorkens, diensthoofd algemeen inwendige geneeskunde.

Beroertezorg: snel zijn en samenwerken

Oktober 2016

De beroerte-eenheid van de dienst neurologie is verhuisd én vernieuwd. Dankzij een goede samenwerking tussen ziekenhuizen krijgen patiënten met een beroerte sneller de optimale zorg.

Gezondheidsapps: welkom bij dr. Smartphone

Juli 2016

Kijken of een moedervlekje verdacht is, bijhouden hoe actief u bent of zelfs een diagnose stellen: voor alles en nog wat bestaan er gezondheidsapps. Een positieve evolutie of de zoveelste hype?

Klinische studies: tussen wetenschap en hoop

Juli 2016

Klinische studies vormen de basis van een steeds betere geneeskunde. Maar hoe weet je als patiënt dat je geen proefkonijn bent? En wie of wat bepaalt of je al dan niet mag deelnemen aan een studie?

Slaapgeneeskunde in de lift

Juli 2016

Een slaapprobleem kan vele oorzaken hebben. ‘Je moet altijd de hele patiënt bekijken’, zegt prof. dr. Johan Verbraecken, van het UZA-slaapcentrum. ‘Met een multidisciplinair team bovendien.’ Dat ondervond ook Jurgen, bij wie na jaren slechte nachten slaapapneu werd vastgesteld.

'Professioneel en warm tegelijk'

April 2016

De onbezorgdheid is weg, maar toch is Jan (56) vooral blij dat hij nog leeft. Zo'n half jaar geleden werd hij met spoed aan een hersenaneurysma geopereerd.

Nieuw geneesmiddel tegen MS?

April 2016

Als een van de eersten ter wereld voert het UZA momenteel onderzoek naar een nieuwe vorm van celtherapie voor MS. Gehoopt wordt dat de therapie het ziekteproces niet alleen zal vertragen, maar misschien zelfs volledig stopzet.

Logopedist: veel meer dan spraakoefeningen

Januari 2016

'Woordopvoeding', zo zou je logopedie letterlijk kunnen vertalen. Maar logopedisten doen veel meer dan kinderen woorden en klanken aanleren. Dat bewijst de gevarieerde agenda van Els Verhaeghe.  

Het UZA groeit, letterlijk en figuurlijk

Januari 2016

Elk jaar stijgt het aantal raadplegingen, opnames, operaties … in het UZA. Ook de infrastructuur groeit mee, met een nieuwe ziekenhuisvleugel in 2015 en nog heel wat toekomstplannen!

Beroertezorg: snel ingrijpen beperkt de schade

Juli 2015

Patiënten met een beroerte kunnen in het UZA terecht in de multidisciplinaire beroerte-eenheid. Het ziekenhuis biedt naast de standaardbehandeling ook mechanische trombectomie aan, een hooggespecialiseerde ingreep om bloedklonters te verwijderen.

De grenzen van de geneeskunde

April 2015

Een arts wil het liefst elke patiënt genezen. Maar wat als dat niet kan? Hoe ver ga je dan? En wanneer is het genoeg geweest? Twee artsen over de soms moeilijke beslissingen die samen met patiënten en hun naasten worden gemaakt.

Zes (on)waarheden over migraine

Januari 2015

Wie aan migraine lijdt, weet dat het een regelrechte gesel kan zijn. Aan misverstanden over migraine ook geen gebrek. We toetsen zes uitspraken op hun waarheidsgehalte.

Dement

Oktober 2014

De vrouw van Jan is dement, zwaar dement. We brengen haar – samen met hem – een bezoek in het verzorgingstehuis waar ze sinds enkele maanden verblijft. Rita is al acht jaar dementerend, ze is zestig. En ze brengt haar dagen dus door in het tehuis, al lijkt ze dat zelf niet te beseffen.

Ziekte van Parkinson: blijf in beweging

Oktober 2014

Hoewel de ziekte van Parkinson gepaard gaat met motorische problemen, is een diagnose geen reden om te stoppen met sporten. Integendeel, onderzoek toont aan dat sport een extra wapen is in het controleren van de ziekte.

Traumatisch hersenletsel: stille epidemie in kaart gebracht

April 2014

Elk jaar loopt 1 landgenoot op 200 een traumatisch hersenletsel op, na een klap op het hoofd, een val, een verkeersongeval … In heel Europa gaat het jaarlijks om 2,5 miljoen mensen. Een grootschalig Europees onderzoek, gecoördineerd vanuit het UZA, wil die patiënten betere vooruitzichten geven.

Neuromodulatie in het UZA: wie werkt er op de zenuwen?

Januari 2014

De werking van de zenuwbanen beïnvloeden: dat is ruw samengevat neuromodulatie. In het UZA wordt de techniek voor diverse aandoeningen ingezet, van rugpijn en oorsuizen tot depressie en incontinentie.

U zegt: afasie

Oktober 2013

Wat is afasie? Het is een taalstoornis waarbij de patiënt problemen heeft met spreken, gesproken taal begrijpen, lezen of schrijven. 

Parkinsonpatiënten geholpen met mindfulness

Juli 2013

‘Vroeger bleef het maar malen in mijn hoofd, maar dankzij mindfulness ben ik rustiger geworden. Dat komt ook mijn klachten als parkinsonpatiënt ten goede’, zegt Willy (59). Hij nam deel aan een studie van neurologe dr. Barbara Pickut, naar het effect van mindfulness op parkinsonpatiënten.

Stamcelonderzoek: hoopvol maar realistisch

Juli 2013

Stamceltherapie werd een jaar of tien geleden voorgesteld als een veelbelovende optie voor zowat alle medische aandoeningen. Vandaag zijn de onderzoekers veel voorzichtiger geworden. ‘Het onderzoek loopt verder, maar het blijkt allemaal veel complexer dan verwacht,’ zeggen prof. dr. Zwi Berneman en prof. dr. Peter Ponsaerts. 

De waarheid en niets dan de waarheid?

April 2013

Moet uw arts u altijd de waarheid vertellen, of mag hij of zij zaken verbloemen of achterhouden? Een vraag die niet zomaar met ja of nee te beantwoorden is, vindt prof. dr. Patrick Cras, diensthoofd neurologie. ‘Je moet afwegen aan welke informatie je patiënt op dat moment nood heeft.’

Omgaan met dementie: 10 tips voor mantelzorgers

April 2013

Grootmoeder die ’s nachts op pantoffels de straat op gaat of uw bloedeigen vader die vraagt wie u eigenlijk bent. Voor familie van dementerende personen is dat helaas realiteit. Hoe gaat u daar het best mee om? Tien tips aan de hand van herkenbare situaties.

Zeldzame ziekten in het UZA

Januari 2013

Verschillende diensten en centra binnen het UZA hebben een bijzondere expertise opgebouwd in de behandeling van zeldzame ziekten. 

Gezondheidszorg tegen elke prijs?

Januari 2013

De kosten van de gezondheidszorg blijven stijgen: de vergrijzing neemt toe en behandelingen worden duurder. Wat brengt de toekomst? We vroegen het aan Johnny Van der Straeten, gedelegeerd bestuurder van het UZA, neuroloog prof. dr. Patrick Cras en oncoloog prof. dr. Marc Peeters. 

Multiple sclerose: Antwerpse ziekenhuizen bundelen hun expertise

Januari 2013

Multiple Sclerose (MS) is een ziekte met vele gezichten. Om de zorg meer te stroomlijnen richtten het UZA, het AZ Klina en revalidatieziekenhuis De Mick het MS-netwerk Antwerpen op. Intussen zoeken wetenschappers volop naar nieuwe behandelingen en manieren om te voorspellen welk medicijn het best zal aanslaan bij welke patiënt.

Hersenschudding

Oktober 2012

Ruim gedefinieerd is een hersenschudding een verstoring van de hersenfunctie door een val of slag op het hoofd, die al dan niet tijdelijk optreedt. Die verstoorde hersenfunctie uit zich als geheugenverlies, sufheid, verminderd bewustzijn of bewustzijnsverlies. 

Welkom terug?

Juli 2012

Vzw Rondpunt ijvert voor een betere opvang van verkeersslachtoffers in Vlaanderen. Een centraal aandachtspunt is de slachtoffers helpen terug te keren in de maatschappij. 

Revalidatie: de lange weg terug

Juli 2012

Na het ziekenhuis volgt voor verkeersslachtoffers meestal een lange revalidatie, vaak letterlijk met vallen en opstaan. Revalidatieziekenhuis Revarte opende een apart centrum voor jonge verkeersslachtoffers. ‘Ik wil zo snel mogelijk weer aan het werk’, zegt revalidant Kenny (19). 

Van het eerste uur

Juli 2012

Het leven van verkeersslachtoffers en hun familie wordt vaak letterlijk in één klap overhoop gehaald. Opvang en begeleiding, van die onwezenlijke eerste uren tot de moeilijke maanden daarna, zijn dan cruciaal. ‘Je moet aanvoelen wat mensen nodig hebben’, zegt maatschappelijk werker Lieve Verbist.

Getuige van een ongeval?

Juli 2012

Wat moet u doen wanneer u getuige bent van een ongeval? 

Geraakt in de knop

Juli 2012

Een groep apart zijn kinderen die na een ongeval een hersenbeschadiging hebben opgelopen. Zij worden gevolgd door de kinderneurologen, vaak al op intensieve zorg.

Na de klap

Juli 2012

Een harde klap, versplinterd glas op de weg, omstanders die te hulp schieten, chaos en iemand die 112 belt. Voor veel verkeersslachtoffers is dat het begin van een lang traject, dat meestal begint met een spoedopname. Zes specialisten vertellen over de rol van hun dienst in het vaak delicate behandelingstraject van verkeersslachtoffers. 

'Hopen dat het helpt'

April 2012

Als parkinsonpatiënte neemt Josée (72) voor de tweede keer deel aan een studie waarin een nieuw geneesmiddel wordt getest. ‘Ik wil elke kans op beterschap aangrijpen. En word ik er niet mee geholpen, dan misschien wel andere mensen.’

Van vermageringspil tot epilepsie

April 2012

In het UZA lopen op elk moment tientallen studies. Enkele actuele voorbeelden.

Klinische studies: alles voor de wetenschap

April 2012

Zonder klinische studies geen vooruitgang in de geneeskunde. En zonder patiënten geen klinische studies. Toch is niet elke patiënt happig om in een studie te stappen. Want zijn er geen risico’s aan verbonden? En wat houdt zo’n studie eigenlijk in? Wij zochten het voor u uit.

Naar huis met artificiële voeding

April 2012

Het aantal patiënten dat thuis artificiële voeding krijgt, zit in de lift. Het UZA leverde op dat vlak pionierswerk. ‘We begeleiden de patiënt doorheen het hele proces, van papierwinkel tot follow-up’, zegt Martine De Clercq, hoofddiëtiste in het UZA.

Diagnose: te oud?

Januari 2012

10% van alle hartoperaties in België gebeurt bij patiënten ouder dan tachtig jaar. Niemand die nog opkijkt van een 85-jarige met een nieuwe heup of lens. Wie of wat bepaalt of een hoogbejaarde patiënt nog in aanmerking komt voor een behandeling of operatie? Hoe moeilijk is het soms om die knoop door te hakken?

'Ik kan weer op de kleinkinderen passen'

Oktober 2011

Twintig jaar al lijdt Gerda (65) aan de ziekte van Parkinson. Omdat geen enkel ander medicijn nog hielp, krijgt ze nu via een pompje continu medicatie toegediend. ‘Voor het eerst in jaren ga ik er zelfs op vooruit’, klinkt het.

Neuromodulatie: stroom als medicijn

April 2011

Met neuromodulatie kan een arts de activiteit in de hersenen beïnvloeden via elektrische stroom. Voor sommige patiënten met chronische pijn, oorsuizen of de ziekte van Parkinson is die behandeling intussen de normaalste zaak van de wereld. Tegelijk ligt er nog een enorm onderzoeksdomein open voor prof. dr. Dirk de Ridder en zijn team.

'Motorrijden mag niet meer, schrijven gelukkig wel'

Januari 2011

Vroeger kon hij bergen verzetten, vandaag moet hij vooral leren zijn inspanningen te doseren. Meer dan drie jaar na zijn herseninfarct heeft Frans Haegemans (68) het soms nog moeilijk met zijn beperkingen. Maar opgeven staat niet in zijn woordenboek. ‘Als je er niet voor werkt, bereik je niets.’

Communicatie verbroken

Januari 2011

Veel CVA-patiënten hebben spraak-, taal- of slikproblemen.

Revalidatie - Word ik weer de oude?

Januari 2011

CVA-patiënten willen maar één ding: weer helemaal de oude worden. Dat kan echter lang niet altijd. ‘Het spontane herstelproces van de hersenen kunnen we niet beïnvloeden. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat de patiënt zijn herstelkansen optimaal benut’, klinkt het op de revalidatie-afdeling.

TIA of bijna-beroerte waarschuwt patiënt

Januari 2011

Eén derde van de patiënten die een CVA krijgen, heeft in de weken daarvoor een TIA of transiënt ischemisch attack gehad. Dat is als het ware een beroerte in het klein. ‘Bij een TIA moet je meteen medische hulp zoeken. Zo kan het risico dat er een echt CVA volgt, sterk worden verkleind’, zegt UZA-neurologe dr. Ingrid Baar.

Herken de symptomen van een beroerte of CVA

Januari 2011

Kent u de symptomen van een beroerte of CVA?

Loopt u risico op een beroerte?

Januari 2011

Een beroerte kan je tot op zekere hoogte voorkomen. Van de factoren waar je iets aan kan doen, is hoge bloeddruk veruit de belangrijkste.

Een beroerte is altijd een noodgeval

Januari 2011

Een beroerte – ook wel herseninfarct, CVA of cerebrovasculair accident genoemd – treft mensen in de kern van hun wezen. De gevolgen zijn divers, maar vaak dramatisch. ‘Een beroerte is absoluut een spoedgeval,’ zegt prof. dr. Patrick Cras, diensthoofd neurologie. ‘Hoe sneller we de patiënt behandelen, hoe groter de kans op herstel.’

Gewoon verstrooid of beginnende dementie?

Juli 2010

Veel oudere mensen zijn bang om dement te worden. Is het wel normaal dat ik zo vaak niet op mijn woorden kan komen? Omdat de ene persoon van nature vergeetachtiger is dan de andere, is het moeilijk om een algemene regel te stellen.

Hersenen herprogrammeren?

Juli 2010

In de zoektocht naar een behandeling van dementie denken sommige wetenschappers voorzichtig in de richting van neuromodulatie. Met die techniek worden bepaalde kernen in de hersenen gestimuleerd of onderdrukt, al dan niet door elektrodes in de hersenen in te planten.

Alzheimer vroeg opsporen

Juli 2010

Met een PET-scan, een techniek die specifieke lichaamsprocessen in beeld brengt, is het mogelijk de ziekte van Alzheimer in het prille beginstadium op te sporen.

Na de diagnose

Juli 2010

Op een dag valt de diagnose alzheimer. En wat dan? Naast zorg en praktische hulp snakken patiënten en hun familie vaak naar begrip en lotgenotencontact. Initiatieven als het Dementiecafé en inloophuizen zijn dan een hart onder de riem.

'Jij bent de volgende', zei de dokter

Juli 2010

Sinds Jeannine (69) aan de ziekte van Alzheimer lijdt, zijn zij en haar man Paul (67) in alle betekenissen van het woord onafscheidelijk. Dankzij zijn steun en hun beider optimisme gaat het nog vrij goed. ‘Een geluk dat we zo goed overeenkomen’, zegt Paul.

Genetische kennis neemt snel toe

Juli 2010

De genetische puzzel rond de ziekte van Alzheimer is nog lang niet compleet, maar er worden almaar meer stukjes gevonden. ‘Binnen een tweetal jaar zullen we wellicht 65 % van iemands genetische risico op ouderdomsdementie kunnen bepalen’, zegt moleculair genetica prof. dr. Christine Van Broeckhoven.

Dementie - Verdwalen in je eigen geest

Juli 2010

In België lijden 165.000 mensen aan dementie. Tegen 2020 zijn dat er waarschijnlijk 200.000. Wat vroeger werd afgedaan als een normaal ouderdomsverschijnsel, is vandaag uitgegroeid tot een enorm maatschappelijk probleem. Genezing is niet mogelijk, al kunnen medicatie en begeleiding het leven van de patiënt en zijn familie een stuk draaglijker maken.

Ziekte opsporen nog voor de symptomen

Januari 2010

Bij de ziekte van Parkinson en heel wat andere aandoeningen van het centrale zenuwstelsel raken er subtiele processen in de hersenen verstoord nog voor de patiënt klachten heeft. Een vroege detectie van die afwijkingen maakt een vroegtijdige behandeling mogelijk. Daarin ligt de grote sterkte van nucleaire geneeskunde.

Revolutionaire techniek legt wittestofbanen bloot

Januari 2010

De wittestofbanen van de hersenen, als het ware de informatiesnelwegen van ons brein, waren tot voor kort zo goed als onbekend terrein. De techniek Diffusion Tensor Imaging (DTI) brengt daar verandering in. Het zou wel eens de sleutel kunnen zijn tot een betere behandeling van tal van ziekten, van depressie tot multiple sclerose.

De werking van het brein in beeld

Januari 2010

Dankzij functionele MRI ziet een chirurg nauwkeurig welke delen van de hersenen verantwoordelijk zijn voor welke taken. Dat wijst de chirurg de weg als hij een patiënt aan een hersentumor opereert. Het is dan immers cruciaal dat er zo weinig mogelijk aan belangrijke hersenstructuren wordt geraakt.

Kijken onder de hersenpan

Januari 2010

Artsen beschikken vandaag over adembenemende technieken om onder onze hersenpan te kijken. Niet alleen vormkenmerken, maar ook processen die zich in de hersenen afspelen, kunnen nu haarscherp in beeld worden gebracht. Dat heeft de diagnosestelling en behandeling van hersenaandoeningen op een hoger plan gebracht. Bepaalde hersentumoren en vaatafwijkingen die 30 jaar geleden onbehandelbaar waren, zijn vandaag volledig te genezen.

Een beroerte of CVA

Oktober 2009

De medische term voor beroerte is cerebrovasculair accident (CVA), letterlijk ongeval in de bloedvaten van de hersenen. Het meest voorkomende type is het herseninfarct. Door een klontertje in een bloedvat van de hersenen ontstaat er zuurstofgebrek in een deel van de hersenen, met hersenbeschadiging tot gevolg.

'Kirsten wil liever zelf fietsen'

Juli 2009

Kirsten (8) was nog maar drie weken oud toen ze voor het eerst een epilepsieaanval kreeg. Haar ouders en zus hebben geleerd om met haar ziekte om te gaan, al blijft het vaak balanceren op een slappe koord. ‘We moeten haar telkens wat meer durven loslaten’, vertelt mama Nicky (41).

Wat doen bij een aanval?

Juli 2009

Wat doe je als iemand een epilepsie-aanval heeft?

Vroege diagnose bij kinderen cruciaal

Juli 2009

Vier op de tien epilepsiepatiënten zijn jonger dan zestien jaar. Epilepsie bij kinderen is meestal goed te behandelen: bij de meerderheid volstaat één medicijn om de aanvallen onder controle te krijgen. Bij drie op vier groeit de ziekte er weer uit.

Foutje in de genetische blauwdruk?

Juli 2009

Bij ongeveer een op vijf patiënten met epilepsie is er sprake van een genetische oorzaak. De genen geven op dat vlak steeds meer geheimen prijs. Een genetische diagnose neemt vaak heel wat onzekerheid weg en wijst soms de weg naar de behandeling.

Epilepsie in cijfers

Juli 2009

De ene aanval is de andere niet

Juli 2009

Grof gesteld zijn er twee grote groepen epilepsieaanvallen, gegeneraliseerde en partiële aanvallen.

Leven met epilepsie

Juli 2009

Leven met epilepsie moet je leren. De aanvallen zijn een zware dobber, maar ook de dreiging dat er altijd een volgende aanval kan komen, weegt door. Dankzij nieuwe medicatie kan gelukkig 60% van de patiënten zich blijvend aanvalsvrij noemen.

Neuromodulatie: hersenprocessen onder controle

April 2009

De zenuwbanen van de hersenen beïnvloeden: dat is in een notendop neuromodulatie, een techniek die zijn nut ruimschoots heeft bewezen in de behandeling van onder meer de ziekte van Parkinson, pijn en depressie. Maar de therapie roept ook ethische en maatschappelijke vragen op. Hoe maakbaar is de mens?

Traumatisch hersenletsel: hersenen onder druk

Januari 2009

Hoewel onze hersenen veilig opgeborgen zitten onder onze schedel, kan een klap of een ongeval toch leiden tot traumatisch hersenletsel. Een lichte hersenschudding kan vanzelf genezen, maar zwaar hersentrauma veroorzaakt heel wat leed. Ook de maatschappelijke gevolgen zijn groot: hersenletsel is de voornaamste doodsoorzaak bij jonge volwassenen en de invaliditeit van wie toch overleeft, brengt hoge kosten mee.