Artikels over "neonatologie"

Worden we ziek van plastic?

oktober 2018

Hoe schadelijk is plastic? Wetenschappers waarschuwen voor blootstelling aan ftalaten, stoffen die als weekmaker in kunststoffen zoals plastic zitten. Vijf dingen die je moet weten over ftalaten.

Ook te vroeg geboren baby heeft ouders nodig

Juli 2018

Te vroeg geboren baby’s ontwikkelen zich beter als hun ouders mee voor hen zorgen. Maar hoe betrek je hen het best bij de zorg? Het UZA vroeg het aan de ouders zelf.

Borstvoeding: steun bij elke stap

April 2018

Met borstvoeding geef je een baby een gezonde start. In het UZA krijgen ouders begeleiding bij elke stap van het proces, vanaf de zwangerschap tot na thuiskomst.

Selfie met koningin Mathilde

april 2017

De koningin die hoogstpersoonlijk kerstcadeautjes komt afgeven in het Koningin Mathilde Moeder- en Kindcentrum? Dat hadden de patiëntjes en de medewerkers niet zien komen.

Luisterend oor op neonatologie

april 2017

Niet alle kersverse mama’s en papa’s zitten op een roze wolk. Voor ouders van baby’s die te vroeg of met ernstige problemen op de wereld komen, zijn de eerste weken soms zelfs traumatisch. Psychologe Hannelore Maddens biedt hun steun waar nodig.

Zeven weken weeën

Januari 2016

Dominiek (26) had al vanaf 32 weken zwangerschap heftige weeën, maar de kleine Mette-Marit hield haar ouders nog wekenlang in spanning. Het verhaal van een bewogen zwangerschap.

Het UZA groeit, letterlijk en figuurlijk

Januari 2016

Elk jaar stijgt het aantal raadplegingen, opnames, operaties … in het UZA. Ook de infrastructuur groeit mee, met een nieuwe ziekenhuisvleugel in 2015 en nog heel wat toekomstplannen!

Borstvoeding: goed voorbereid aan de start

Oktober 2015

Tijdens de internationale week van de borstvoeding in oktober wordt ook in het UZA borstvoeding in de kijker gezet. Want wat de natuur maakt, kun je niet verbeteren. Drie tips voor een succesvolle borstvoeding van lactatiekundige Marijke Van Hoeck.

Een doodgewoon speciaal kind

Juli 2015

Nooit eerder zag ik zoveel ouderliefde bijeen, op een kleine plek en in erg moeilijke omstandigheden. Gefascineerd stonden we te kijken naar een hyperklein mensje op de afdeling neonatologie.

Website op kindermaat

April 2015

Niet alleen het UZA, maar ook de UZA-website krijgt er een nieuwe telg bij: kinderen en hun ouders kunnen binnenkort op een eigen UZA-webstek terecht, met informatie op hun niveau.

Welkom in het Moeder- en kindcentrum

April 2015

Alle zorg voor moeder en kind wordt vanaf april 2015 gecentraliseerd in een gloednieuwe, aparte ziekenhuisvleugel. Op de eerste tot en met vierde verdieping worden respectievelijk de verpleegeenheid kindergeneeskunde, de raadpleging kindergeneeskunde, de neonatologie en de materniteit gehuisvest.

Materniteit en neonatologie: klaar voor de start

April 2015

Rust en privacy staan meer dan ooit centraal op de nieuwe materniteit en neonatologie. Zo kan een keizersnede voortaan op de afdeling zelf en liggen te vroeg geboren kindjes in aparte kamers.

Moeder- en kindcentrum: de nieuwste UZA-spruit

Januari 2015

In april 2015 opent het Moeder- en kindcentrum van het UZA de deuren. We brengen er alle zorg voor moeders en kinderen samen. Dat voelt als een geboorte!

Behandeling van prematuren: een te klein bundeltje geluk

April 2014

De zorg voor premature baby’s evolueert snel. En dat heeft niet alleen met ingewikkelde behandelingen te maken. ‘Zo toont onderzoek aan dat kindjes het beter doen als ouders meer bij de zorg betrokken zijn’, zegt prof. dr. Patrick Van Reempts, diensthoofd intensieve neonatale zorg.

Baby's en stress - door Katty Allaert

Januari 2014

Het was een van die ‘trage dagen’, een eufemisme voor een dag waarop ons wegennet eivol zit. Vertrokken om kwart over zeven ’s morgens om tegen negen uur op de redactie te zijn. Als je weet dat wij op nauwelijks dertig kilometer van de VRT wonen, is dat ruim berekend. Maar niet zo op trage dagen. 

Toen zo breekbaar ...

Januari 2014

Annemieke De Prins is vroedvrouw op de afdeling verloskunde. Na vijfentwintig jaar zorgde een pasgeboren baby’tje voor een verrassende ontmoeting.

Levertransplantpatiënte bevalt van gezonde dochter

April 2013

Kinderen krijgen na een levertransplantatie: het is perfect mogelijk. Stefanie Höffgen kreeg vier jaar geleden een nieuwe lever en is onlangs bevallen van een gezonde dochter. Stefanie werd tijdens haar zwangerschap extra opgevolgd door de gynaecoloog, maar alles liep van een leien dakje.

Achter de schermen: wie onderhoudt de medische apparaten?

Januari 2013

De medische zorg die het UZA aanbiedt, wordt steeds gespecialiseerder. Met als gevolg dat het aantal medische apparaten elk jaar stijgt. Een van de mensen die al die toestellen in optimale staat houden, is projectingenieur Roger Boulonne.

Psychologische begeleiding: even stilstaan

Oktober 2011

Een zwangerschap met complicaties of een kindje dat veel te vroeg wordt geboren: het is een bittere pil om te slikken. Ook de ziekte van een kind is moeilijk te verwerken, voor ouders én kind. Psychologische begeleiding kan op dat moment een grote houvast bieden.

'Voor ons is het een wonder'

Oktober 2011

Vandaag is Mona een vrolijke peuter. Op het eerste gezicht laat niets nog vermoeden dat haar leven bij haar geboorte aan een zijden draadje hing. Twee weken lang leefden haar ouders tussen angst en vrees op de afdeling intensieve neonatale zorg.

Nieuwe technieken, betere kansen

Oktober 2011

De dienst intensieve neonatologie introduceert geregeld nieuwe technieken en therapieën om de allerkleinsten optimale kansen te geven. Zo werd een tweetal jaar geleden gestart met een nieuwe behandeling van zuurstoftekort bij de geboorte.

Sssst, hier groeien hersenen

Oktober 2011

An en Kevins dochtertje Felien woog amper 750 gram toen ze de veilige baarmoeder moest omruilen voor een omgeving met monitors en alarmtonen. ‘Via ontwikkelingsgerichte zorg proberen we storende prikkels tot een minimum te beperken’, klinkt het op de afdeling intensieve neonatologie.

In bange verwachting

Oktober 2011

Vrouwen wiens zwangerschap niet goed verloopt, kunnen terecht in de maternal intensive care (MIC) van het UZA. Soms loopt er iets fout door problemen bij de moeder, soms blijkt de ongeboren baby niet helemaal gezond. Ingrijpen is dan onvermijdelijk, als het moet in de baarmoeder zelf.

Moeder en kind centraal

Oktober 2011

Tegen 2014 opent het UZA een nieuwe vleugel van vijf verdiepingen, die volledig in het teken staat van moeders en kinderen, tot en met de speeltuin op het dak. De diensten gynaecologie, materniteit, neonatologie en pediatrie worden er samengebracht.

Vertrouwd gezicht in onzekere tijden

April 2011

Ouders met een kindje op intensieve neonatale zorg hebben het vaak behoorlijk zwaar. De GA-verpleegkundige kan op dat moment een rots in de branding zijn.

Hoop voor baby's met zuurstoftekort

Oktober 2009

Een baby die zuurstoftekort oploopt bij de geboorte: het is de angst van elke ouder. In april werd in het UZA voor het eerst een techniek gebruikt die de hersenschade na zo’n zuurstoftekort kan beperken. De lichaamstemperatuur van de pasgeborene wordt daarvoor naar 33,5° C gebracht.