Artikels over "longtransplantaties"

Peter onderging een longtransplantatie

April 2019

Drie jaar geleden kreeg Peter (49) nieuwe longen. 'Een mooier cadeau had ik niet kunnen krijgen. Mijn wereld leek opeens veel groter. En de ziekenhuisgangen korter', lacht hij.

5 vragen over longrevalidatie

April 2019

De longrevalidatie in het UZA schakelt een versnelling hoger. Patiënten werken niet alleen aan kracht en conditie, maar krijgen indien nodig ook ergotherapie, voedingsadvies of andere ondersteuning.    Ze worden begeleid door een nieuw, jong team met longrevalidatiearts dr. Jo Raskin, vijf kinesitherapeuten en een ergotherapeute.

Dienst longziekten

April 2019

Wie?
Het team omvat 13 longartsen, twee assistenten in opleiding, drie consulent-longartsen, naast kinesitherapeuten, ergotherapeuten, tabakologen, verpleegkundigen, longfunctie-analisten en secretariaatsmedewerkers.

Tijd winnen met medische toptechnologie

Oktober 2009

De wachttijden voor donororganen blijven een pijnpunt. Want meestal hebben patiënten het orgaan juist dringend nodig. Artsen zetten dan ook alle middelen in om de wachttijd zo goed mogelijk te overbruggen, zoals een kunsthart, zuurstoftherapie of dialyse.

Donor worden? Praat erover!

Oktober 2009

Volgens de Belgische wet is elke Belg bij zijn overlijden een orgaandonor, maar u kunt uw wens ook vooraf kenbaar maken in het gemeentehuis.

Eurotransplant als spil

Oktober 2009

België is lid van de organisatie Eurotransplant, net als Nederland, Luxemburg, Oostenrijk, Duitsland, Slovenië en Kroatië. Elk orgaan dat in die landen beschikbaar wordt, wordt bij Eurotransplant aangemeld.

Nieuw orgaan, nieuw leven

Oktober 2009

Elk jaar krijgen een zestigtal patiënten in het UZA een nieuwe kans dankzij een nieuw orgaan. Op elk moment staan echter ook vijftig tot zeventig patiënten op de wachtlijst voor een nieuw hart, nieuwe longen, een nieuwe nier, lever of pancreas. Steeds minder nabestaanden verzetten zich tegen orgaandonatie, maar het wachten op een donororgaan duurt nog altijd even lang…