Artikels over "klinische biologie"

Sepsis snel herkennen redt levens

oktober 2018

Orgaanfalen, soms met dodelijke afloop. De gevolgen van een te laat opgemerkte sepsis of bloedvergiftiging zijn niet min. Het sepsis-team van UZA werkte daarom richtlijnen uit om sneller erger te voorkomen.

Medisch laboratoriumtechnologe: 'Duizend stalen op één dag'

April 2016

Geen pipetten of erlenmeyers in het kernlaboratorium van het UZA, maar een grote transportband die de bloed- en serumstalen naar verschillende grote toestellen voert. 'En die analyseren de stalen razendsnel', zegt Christel Ceulemans.

Het UZA groeit, letterlijk en figuurlijk

Januari 2016

Elk jaar stijgt het aantal raadplegingen, opnames, operaties … in het UZA. Ook de infrastructuur groeit mee, met een nieuwe ziekenhuisvleugel in 2015 en nog heel wat toekomstplannen!

Voedselvergiftiging: do's en don'ts

Juli 2015

Nu de temperaturen oplopen, springen we maar beter extra voorzichtig om met voeding. Want niet alleen wij houden van de warme temperaturen, ook virussen en bacteriën gedijen het best in een omgeving van 20° C.

Artsen zonder vakantie: UZA-medewerkers met een missie

Oktober 2012

Artsen Zonder Vakantie (AZV) is een organisatie die medische projecten opstart in Afrika. Ze maakt Belgische artsen, verpleegkundigen, laboranten, kinesisten … warm om twee weken mee te werken en opleiding te geven in die Afrikaanse ziekenhuizen. Vier UZA-medewerkers over hun AZV-missies.

Snel infecties opsporen met sneltests

Juli 2009

Prof. dr. Herman Goossens staat aan het hoofd van het labo klinische biologie in het UZA. Hij is een autoriteit, niet in het minst omdat hij de problematiek van de antibioticaresistentie onder de aandacht bracht. Hoe ziet hij zijn vakgebied evolueren?

Studie levert bewijs voor antibioticaresistentie

juni 2007

De medische wereld waarschuwt al jaren voor het groeiende probleem van antibioticaresistentie. Dat kwistig gebruik van antibacteriële geneesmiddelen tot het ontstaan van resistente bacteriën leidt, werd al lang vermoed, maar was nooit echt aangetoond. Prof. dr. Herman Goossens, diensthoofd klinische biologie in het UZA, leverde voor het eerst het bewijs met een studie die wereldwijd weerklank vond.

Automatisatie van klinisch labo in de pijplijn

maart 2007

In 2006 introduceerde het klinisch laboratorium van het UZA de eerste automatenstraat voor de automatische analyse van stalen. Het is de bedoeling dat tegen 2008 meer dan 80% van de stalen via een volledig geautomatiseerd proces worden onderzocht. Een gesprek met prof. dr. Herman Goossens, diensthoofd klinische biologie in het UZA, en Manou Martin, apotheker-klinisch bioloog, die het project leidt.