Artikels over "internationaal"

'Zo dankbaar ondanks alle ellende'

April 2014

Ine Gerard is arts-anesthesist in opleiding in het UZA. In november trok ze met drie UZA-collega’s en het B-FAST-team twee weken naar de Filipijnen, waar een tyfoon alles had verwoest en duizenden slachtoffers had gemaakt.

Traumatisch hersenletsel: stille epidemie in kaart gebracht

April 2014

Elk jaar loopt 1 landgenoot op 200 een traumatisch hersenletsel op, na een klap op het hoofd, een val, een verkeersongeval … In heel Europa gaat het jaarlijks om 2,5 miljoen mensen. Een grootschalig Europees onderzoek, gecoördineerd vanuit het UZA, wil die patiënten betere vooruitzichten geven.

Internationaal kwaliteitslabel: de puntjes op de i

Januari 2013

In 2014 wil het UZA slagen voor een bijzonder examen: de JCI-accreditatie, een internationaal kwaliteitslabel voor ziekenhuizen. ‘Natuurlijk kunnen patiënten nu ook al gerust zijn dat het UZA goed en veilig werkt,’ zegt kwaliteitscoördinator Kristien Van Brussel, ‘maar met JCI zetten we de puntjes op de i.’ 

UZA-medewerkers over hun engagement: 'Het mooiste in de mens'

Juli 2010

Heel wat UZA-medewerkers zetten zich ook buiten het ziekenhuis in voor het welzijn van andere mensen. Zowel heel dicht bij huis als aan de andere kant van de aardbol zijn ze actief. Maak kennis met enkele bijzondere projecten.

V-med-team helpt Haïti overleven

April 2010

De verwoestende aardbeving van 12 januari in Haïti staat in ieders geheugen gegrift. Nog geen dag later was het V-Med-team van dokter Beaucourt en zijn UZA-medewerkers ter plaatse om de eerste medische hulp te bieden. 'De nood was groot.'

Ik ben gezonder dan u

Oktober 2009

De performantie van gezondheidszorgsystemen vergelijken is verraderlijk. Mensen kunnen een verschillende waarde hechten aan belangrijke kenmerken zoals dekkingsgraad, keuzevrijheid, gelijkheid en kwaliteit van de zorg. Gezondheid en zich gezond voelen hebben ook veel te maken met levensstijl. Bij de beoordeling van een systeem van gezondheidszorg spelen ook de kosten een steeds belangrijkere rol.

Nummer één

Januari 2009

Volgens de Euro Health Consumer Index (EHCI) kent ons land een middelmatige gezondheidszorg. De EHCI rangschikt België op de twaalfde plaats, Nederland op de eerste. En toch staat er een Belgisch ziekenhuis in de Nederlandse top tien.

UZA-teams lenigen nood in Myanmar

oktober 2008

In mei en juni gingen enkele UZA-teams in het Aziatische land Myanmar hulp bieden na de doortocht van een cycloon. Onder leiding van prof. dr. Luc Beaucourt werd koers gezet naar de kleine dorpen, die nog geen hulpverleners hadden gezien.

UZA-verpleegkundige helpt Gambianen bij uitbouw verpleegpost

juli 2008

Kenny De Cuyper, verpleegkundige op de afdeling orthopedie, reisde in het najaar van 2007 naar Gambia met vzw De Gambiavrienden om er pakketten uit te delen aan scholen en ondersteuning te bieden aan een verpleegpost. Hij ontdekte er een wereld waar niet alleen luxe maar ook stress onbestaande is. 'Dit jaar heb ik mijn horloge in mijn bagage gelaten', lacht hij.

Veilig op vakantie

juli 2008

Een tripje naar de Dominicaanse Republiek, een duikvakantie in Thailand... De wereld is onze achtertuin geworden. Met dat verschil dat er in onze achtertuin geen exotische ziektekiemen of malariamuggen op de loer liggen. Dr. Erika Vlieghe van de dienst tropische geneeskunde zet de voornaamste voorzorgen voor een veilige vakantie op een rijtje.

Laatstejaars geneeskunde houden benefiet voor junglekinderen

april 2008

Manoj Kispotta (26) groeide op in een Indiaas kindertehuis. Dankzij financiële adoptie, geregeld via S.O.S. Jungle Kids Dhanwar-India, kon hij naar de unief, eerst in India en daarna in eigen land. Vandaag wil hij helpen de gezondheidszorg in zijn geboortestreek te verbeteren, een project waarbij het UZA en prof. dr. Luc Beaucourt hem willen steunen. De laatstejaars geneeskunde van de Universiteit Antwerpen (UA) houden op 23 mei 2008 een benefiet.

Repatriëring van buitenlandse patiënten vanuit het UZA

december 2007

Het zal je maar overkomen. Je krijgt in het buitenland een ernstig ongeval en na maanden van revalidatie ben je eindelijk genoeg hersteld om naar huis te keren. Maar: een gewone autorit is niet haalbaar en het is onduidelijk of je verzekeraar de kosten van een repatriëring op zich neemt. De dienst patiëntenbegeleiding van het UZA doet in dat geval al het mogelijke en het onmogelijke om de patiënt uit die onzekerheid te halen en hem alsnog thuis te krijgen.

Het NAF-project in Armenië (2007)

september 2007

In 1988 deed een vreselijke aardbeving Armenië op zijn grondvesten daveren. Artsen en verpleegkundigen van verschillende Vlaamse ziekenhuizen, waaronder ook het UZA, vlogen naar het rampgebied om er slachtoffers met nierbeschadiging te behandelen. Een initiatief dat is uitgemond in blijvende ondersteuning en zo een positieve kentering in gang heeft gezet.

UZA-spoedchirurg met blauwhelmen naar Zuid-Libanon

juni 2007

Dr. Bart Vanderheyden, militair arts en UZA-chirurg, trok in het najaar van 2006 voor zes weken naar Libanon met de Belgische blauwhelmen. 'Wat me in dat werk zo aanspreekt, is dat je de hele dag bezig bent met het verlenen van essentiële, soms levensreddende ingrepen. Voor de arme plaatselijke bevolking waren wij vaak de enige kans op hulp.'

Terug uit tsunamikamp in Sri Lanka

maart 2007

Alweer meer dan twee jaar geleden, in december 2004, trof een desastreuze vloedgolf honderdduizenden mensen in 13 landen rond de Indische Oceaan. De ramp kreeg heel wat aandacht in de media en bracht een nooit eerder geziene internationale hulpstroom op gang. Maar hoe is het nu gesteld met de slachtoffers die aan het noodlot ontsnapt zijn en wat met de wederopbouw van het getroffen gebied? Walter Geentjens, hoofdverpleegkundige van de dienst spoedgevallen in het UZA, werkte vorig jaar in mei en juni mee aan een project in vluchtelingkampen in Sri Lanka en deed ons zijn relaas.

UZA bouwt drijvende spoeddienst voor Congo

oktober 2006

Een drijvende eerste-hulppost: zo kun je de boot die vanaf het najaar van 2006 de Congorivier in Congo-Brazzaville bevaart het best omschrijven. De dienst spoedgevallen en de technische dienst van het UZA engageerden zich om de boot tegen kostprijs om te bouwen en uit te rusten. Het vaartuig wordt ingezet om medische hulp te verlenen in moeilijk bereikbare gebieden.

Thaise anesthesisten in het UZA

juni 2006

Ze heten voluit dr. Suraphong en Sratwadee Lorsomradee maar laten zich voor het gemak dr. Sur en dr. Amy noemen. We spreken over het Thaise anesthesistenpaar dat anderhalf jaar in Antwerpen verblijft om in het UZA nieuwe kennis en technieken op te steken. Daarnaast proberen de twee ook wat Vlaamse cultuur mee te pikken. Al geven ze eerlijk toe dat hun favoriete plekjes in Antwerpen... de Thaise supermarktjes in China Town zijn.

Specialisatie in Rotterdam

maart 2006

Een jaar lang treinde maag-darmspecialist dr. Tom Moreels van Antwerpen naar Rotterdam voor een opleiding in het universitair ziekenhuis Erasmus MC. Werken in een Nederlands ziekenhuis: hoe anders is dat? ‘Nederlandse artsen werken minder lang voor een hoger loon. Keerzijde van de medaille is het rigide wachtlijstensysteem waarvan – zelfs bij dringende problemen - niet wordt afgeweken’, klinkt het.

UZA-helikopter: terugblik

december 2005

Tussen juni 2004 en eind 2005 schakelde het UZA een helikopter in om tijdens de werken aan de Antwerpse Ring dringend ziekenvervoer vanuit andere ziekenhuizen te kunnen verzorgen. Met gemiddeld bijna twee transporten per dag was het project een succes. ‘Het is spijtig dat we de helikopter niet blijvend kunnen inzetten’, zegt initiatiefnemer prof. dr. Luc Beaucourt, diensthoofd spoedgevallen in het UZA.

Chris Beirens bouwt verpleegpost in Burkina Faso

juli 2005

Tot begin 2005 werkte Chris Beirens op de afdeling patiëntenbegeleiding van het UZA, maar haar hart ligt in het verre Afrika. Na een cursus Afrikaans pottenbakken ging ze voor het eerst naar Burkina Faso en werd er meteen getroffen door het hemeltergende onrecht dat honger heet. Daar moest ze iets aan doen. In 1997 – op haar 44e – besloot ze verpleegkunde te studeren en deed er sociale en tropische verpleegkunde gelijk maar bij. In 2001 kocht ze er een terrein met vier kleine huisjes en bouwde er een eigen woning bij; in twee van de huisjes is nu een verpleegpost gehuisvest. Meet Chris Beirens, verpleegkundige en onverzettelijke voorvechtster van ‘een volk met een enorm potentieel, maar dat de twijfelachtige eer heeft geboren te zijn in het tweede armste land ter wereld’.