Artikels over "intensieve zorg"

'Ook in een coronacrisis horen patiënten aan het roer te staan'

augustus 2020

Hoe heeft het UZA de voorbije maanden de coronacrisis getrotseerd? Wat weten we intussen over het virus en welke lessen trekken we uit de voorbije periode? Begin juli, vlak voor het virus lokaal heropflakkerde, staken we ons licht op bij medisch directeur prof. dr. Guy Hans en microbioloog prof. dr. Herman Goossens.

Jongeren en alcohol: hoeveel is te veel?

Oktober 2019

Spoedafdelingen zien steeds jongere tieners met alcoholintoxicatie binnenkomen. Een op drie 17- tot 18-jarigen doet minstens een keer per maand aan bingedrinken, erg veel drinken op korte tijd. Nochtans is alcohol juist voor jongeren extra schadelijk. Wat kunnen we doen?

Coma: vaak een kwestie van afwachten

Oktober 2019

Een hartstilstand, een hersenbloeding, een ongeval – allerlei oorzaken kunnen patiënten in een comateuze toestand brengen. Hoe worden ze in het UZA opgevolgd? ‘We doen er alles aan om patiënten uit hun coma te krijgen’, zegt neurologe dr. Ingrid Baar van de dienst intensieve zorg.

Traumazorg: snel en trefzeker handelen

Januari 2019

Nog voor een slachtoffer van een zwaar verkeersongeval in het UZA toekomt, staat een gespecialiseerd traumateam klaar. Zorgverleners uit het hele ziekenhuis werken vanaf dan als een geoliede machine samen voor een optimaal herstel.

Sepsis snel herkennen redt levens

oktober 2018

Orgaanfalen, soms met dodelijke afloop. De gevolgen van een te laat opgemerkte sepsis of bloedvergiftiging zijn niet min. Het sepsis-team van UZA werkte daarom richtlijnen uit om sneller erger te voorkomen.

Worden we ziek van plastic?

oktober 2018

Hoe schadelijk is plastic? Wetenschappers waarschuwen voor blootstelling aan ftalaten, stoffen die als weekmaker in kunststoffen zoals plastic zitten. Vijf dingen die je moet weten over ftalaten.

Samen houden we bacteriën onder controle

Juli 2018

Het UZA neemt tal van maatregelen om besmettingsgevaar tegen te gaan, maar ook als patiënt of bezoeker kun je helpen om infecties een halt toe te roepen. Tips van het ziekenhuishygiëneteam.

Delirium op intensieve zorg

Juli 2016

Meer dan de helft van de patiënten op intensieve zorg maakt vroeg of laat een delirium door. De patiënt komt in een toestand van verwardheid en verminderd bewustzijn. Met een gerichte aanpak slagen we erin om veel leed te voorkomen.

'Professioneel en warm tegelijk'

April 2016

De onbezorgdheid is weg, maar toch is Jan (56) vooral blij dat hij nog leeft. Zo'n half jaar geleden werd hij met spoed aan een hersenaneurysma geopereerd.

Champagne op intensieve zorg?

April 2016

Patrick De Bast is dialyseverpleegkundige en verraste een patiënte op intensieve zorg met denkbeeldige champagne. ‘Een glimlach blijft het beste medicijn’.

UZA steunt omgeving zwaar zieke patiënten

April 2016

Wanneer iemand geconfronteerd wordt met een ernstige ziekte zoals kanker of mucoviscidose, dan lijdt de hele omgeving mee. Daarom bieden de psychologen en de dienst patiëntenbegeleiding van het UZA niet alleen steun aan de patiënten zelf, maar ook aan hun naaste familieleden en vrienden.

Logopedist: veel meer dan spraakoefeningen

Januari 2016

'Woordopvoeding', zo zou je logopedie letterlijk kunnen vertalen. Maar logopedisten doen veel meer dan kinderen woorden en klanken aanleren. Dat bewijst de gevarieerde agenda van Els Verhaeghe.  

Het UZA groeit, letterlijk en figuurlijk

Januari 2016

Elk jaar stijgt het aantal raadplegingen, opnames, operaties … in het UZA. Ook de infrastructuur groeit mee, met een nieuwe ziekenhuisvleugel in 2015 en nog heel wat toekomstplannen!

DNR?

Oktober 2015

DNR staat voor Do Not Resuscitate (‘Niet reanimeren’). Bij patiënten die zwaar ziek zijn en van wie de situatie uitzichtloos is, kan de behandelende arts beslissen dat de patiënt niet meer gereanimeerd zal worden bij een hartstilstand.

Intensieve zorg voor kinderen: een vak apart

April 2015

De afdeling intensieve zorg voor kinderen van het UZA ving vorig jaar zo'n 300 patiëntjes op, een aantal dat nog elk jaar stijgt. 'Als arts heb je hier net iets meer buikgevoel nodig,' zegt dr. Jozef De Dooy, kinderintensivist.

De grenzen van de geneeskunde

April 2015

Een arts wil het liefst elke patiënt genezen. Maar wat als dat niet kan? Hoe ver ga je dan? En wanneer is het genoeg geweest? Twee artsen over de soms moeilijke beslissingen die samen met patiënten en hun naasten worden gemaakt.

Ziekenhuishygiëne: geen bacteriën op bezoek

Oktober 2014

Nogal wat mensen zijn bang om in een ziekenhuis een infectie op te lopen. Het UZA doet al het mogelijke om dat risico in te dijken: van makkelijk afwasbare toetsenborden tot afdelingen met een specifieke luchtfilteringsinstallatie.

Altijd alert op intensieve zorg

April 2014

Als verpleegkundige op intensieve zorg is Karen Ruts dagelijks omringd door monitors, toestellen en alarmen. ‘De uitdaging is om daarbij nooit de mens achter de patiënt uit het oog te verliezen.’

Traumatisch hersenletsel: stille epidemie in kaart gebracht

April 2014

Elk jaar loopt 1 landgenoot op 200 een traumatisch hersenletsel op, na een klap op het hoofd, een val, een verkeersongeval … In heel Europa gaat het jaarlijks om 2,5 miljoen mensen. Een grootschalig Europees onderzoek, gecoördineerd vanuit het UZA, wil die patiënten betere vooruitzichten geven.

Hartoperatie wordt nachtmerrie

Januari 2014

Wat voor François (74) een perfect haalbare hartoperatie moest worden, draaide uit op een nachtmerrie. Liefst een maand lag hij op intensieve zorg en het kwam zelfs tot reanimatie. 

Tien jaar na het mirakel

April 2013

Anouk was zes toen ze vanop een kunstskipiste dertig meter naar beneden viel. Vandaag is ze een mondige tiener van 17 die houdt van … competitieskiën. ‘Ik ben het UZA nog altijd erg dankbaar’, zegt haar vader Guy.

U Zegt: defibrillator

April 2013

Wat is een defibrillator? Wat is het verschil tussen een interne en een externe defibrillator? Waar vind ik ze?

Achter de schermen: wie onderhoudt de medische apparaten?

Januari 2013

De medische zorg die het UZA aanbiedt, wordt steeds gespecialiseerder. Met als gevolg dat het aantal medische apparaten elk jaar stijgt. Een van de mensen die al die toestellen in optimale staat houden, is projectingenieur Roger Boulonne.

Welkom terug?

Juli 2012

Vzw Rondpunt ijvert voor een betere opvang van verkeersslachtoffers in Vlaanderen. Een centraal aandachtspunt is de slachtoffers helpen terug te keren in de maatschappij. 

Revalidatie: de lange weg terug

Juli 2012

Na het ziekenhuis volgt voor verkeersslachtoffers meestal een lange revalidatie, vaak letterlijk met vallen en opstaan. Revalidatieziekenhuis Revarte opende een apart centrum voor jonge verkeersslachtoffers. ‘Ik wil zo snel mogelijk weer aan het werk’, zegt revalidant Kenny (19). 

Van het eerste uur

Juli 2012

Het leven van verkeersslachtoffers en hun familie wordt vaak letterlijk in één klap overhoop gehaald. Opvang en begeleiding, van die onwezenlijke eerste uren tot de moeilijke maanden daarna, zijn dan cruciaal. ‘Je moet aanvoelen wat mensen nodig hebben’, zegt maatschappelijk werker Lieve Verbist.

Getuige van een ongeval?

Juli 2012

Wat moet u doen wanneer u getuige bent van een ongeval? 

Geraakt in de knop

Juli 2012

Een groep apart zijn kinderen die na een ongeval een hersenbeschadiging hebben opgelopen. Zij worden gevolgd door de kinderneurologen, vaak al op intensieve zorg.

Na de klap

Juli 2012

Een harde klap, versplinterd glas op de weg, omstanders die te hulp schieten, chaos en iemand die 112 belt. Voor veel verkeersslachtoffers is dat het begin van een lang traject, dat meestal begint met een spoedopname. Zes specialisten vertellen over de rol van hun dienst in het vaak delicate behandelingstraject van verkeersslachtoffers. 

'Onze inzet redt mensenlevens'

Juli 2012

Hij heeft al op verschillende afdelingen gewerkt, maar de voorkeur van Patric Dierckx, hoofdverpleegkundige, gaat uit naar intensieve zorg. 'Misschien vindt iedere medewerker dat van zijn afdeling, maar hier heb ik echt het gevoel dat ik een verschil kan maken.' 

Intensieve zorg: grenzen aan de groei?

April 2011

Hoe evolueert de intensieve zorg de komende tien, vijftien jaar? Diensthoofd prof. dr. Philippe Jorens ziet een groeiende nood, maar beperkte middelen. ‘Op intensieve zorg zullen we voor het eerst in de Belgische gezondheidszorg keuzes moeten maken.’

Kunstmatig coma

Januari 2011

Een kunstmatig coma wordt doelbewust tot stand gebracht met behulp van slaapmiddelen en pijnstillers.

Intensieve zorg op kindermaat

Oktober 2010

Voor kinderen kan een verblijf op intensieve zorg heel beangstigend zijn. Een kindvriendelijke aanpak maakt veel goed. Maar wat kan, en wat niet?

Witte weldoeners

April 2010

‘Wat een rotjob heb jij’, zei ze. En ik gaf haar gelijk. Natuurlijk had ze geen gelijk, maar ik knikte. Dit was geen moment voor verzet. We stonden er allebei verslagen bij. Tussen ons lag haar stervende man.

Intensieve zorg: het best bewaakte bed

Januari 2010

Wie voor het eerst een familielid op intensieve zorg bezoekt, is onder de indruk van de overmacht aan ingewikkelde apparatuur, slangetjes en piepende monitors. Waarvoor dient al die technologie? En wat maakt intensieve zorg eigenlijk precies intensief?

Hoop voor baby's met zuurstoftekort

Oktober 2009

Een baby die zuurstoftekort oploopt bij de geboorte: het is de angst van elke ouder. In april werd in het UZA voor het eerst een techniek gebruikt die de hersenschade na zo’n zuurstoftekort kan beperken. De lichaamstemperatuur van de pasgeborene wordt daarvoor naar 33,5° C gebracht.

Heimwee naar de toekomst

Januari 2009

Ik ben een nostalgisch type. Geen paniek, ik ga geen kolommetje vol-ijlen over vrolijk-vroeger. Over de goeden, ouden tijd die misschien niet slecht was, maar wel voorbij. Ik wil geen trivialiteiten opwaarderen als waren het ijkpunten in de geschiedenis. Wat zou ik Fixkes-gewijs romantisch zitten doen over vervlogen tijden, alsof wat nog moet komen hoogstens een schraal afkooksel is van wat eens was.

Traumatisch hersenletsel: hersenen onder druk

Januari 2009

Hoewel onze hersenen veilig opgeborgen zitten onder onze schedel, kan een klap of een ongeval toch leiden tot traumatisch hersenletsel. Een lichte hersenschudding kan vanzelf genezen, maar zwaar hersentrauma veroorzaakt heel wat leed. Ook de maatschappelijke gevolgen zijn groot: hersenletsel is de voornaamste doodsoorzaak bij jonge volwassenen en de invaliditeit van wie toch overleeft, brengt hoge kosten mee.

Koeling kan hersenschade beperken

oktober 2008

Het is een trieste realiteit, maar de overlevingskansen na een hartstilstand zijn klein. De hersenen kunnen immers op heel korte tijd zwaar beschadigd raken. Koeling kan echter de neurologische schade helpen beperken.