Artikels over "intensieve neonatale zorg"

DNR?

Oktober 2015

DNR staat voor Do Not Resuscitate (‘Niet reanimeren’). Bij patiënten die zwaar ziek zijn en van wie de situatie uitzichtloos is, kan de behandelende arts beslissen dat de patiënt niet meer gereanimeerd zal worden bij een hartstilstand.

Welkom in het Moeder- en kindcentrum

April 2015

Alle zorg voor moeder en kind wordt vanaf april 2015 gecentraliseerd in een gloednieuwe, aparte ziekenhuisvleugel. Op de eerste tot en met vierde verdieping worden respectievelijk de verpleegeenheid kindergeneeskunde, de raadpleging kindergeneeskunde, de neonatologie en de materniteit gehuisvest.

Materniteit en neonatologie: klaar voor de start

April 2015

Rust en privacy staan meer dan ooit centraal op de nieuwe materniteit en neonatologie. Zo kan een keizersnede voortaan op de afdeling zelf en liggen te vroeg geboren kindjes in aparte kamers.

Ziekenhuishygiëne: geen bacteriën op bezoek

Oktober 2014

Nogal wat mensen zijn bang om in een ziekenhuis een infectie op te lopen. Het UZA doet al het mogelijke om dat risico in te dijken: van makkelijk afwasbare toetsenborden tot afdelingen met een specifieke luchtfilteringsinstallatie.

Behandeling van prematuren: een te klein bundeltje geluk

April 2014

De zorg voor premature baby’s evolueert snel. En dat heeft niet alleen met ingewikkelde behandelingen te maken. ‘Zo toont onderzoek aan dat kindjes het beter doen als ouders meer bij de zorg betrokken zijn’, zegt prof. dr. Patrick Van Reempts, diensthoofd intensieve neonatale zorg.

Psychologische begeleiding: even stilstaan

Oktober 2011

Een zwangerschap met complicaties of een kindje dat veel te vroeg wordt geboren: het is een bittere pil om te slikken. Ook de ziekte van een kind is moeilijk te verwerken, voor ouders én kind. Psychologische begeleiding kan op dat moment een grote houvast bieden.

'Voor ons is het een wonder'

Oktober 2011

Vandaag is Mona een vrolijke peuter. Op het eerste gezicht laat niets nog vermoeden dat haar leven bij haar geboorte aan een zijden draadje hing. Twee weken lang leefden haar ouders tussen angst en vrees op de afdeling intensieve neonatale zorg.

Nieuwe technieken, betere kansen

Oktober 2011

De dienst intensieve neonatologie introduceert geregeld nieuwe technieken en therapieën om de allerkleinsten optimale kansen te geven. Zo werd een tweetal jaar geleden gestart met een nieuwe behandeling van zuurstoftekort bij de geboorte.

Sssst, hier groeien hersenen

Oktober 2011

An en Kevins dochtertje Felien woog amper 750 gram toen ze de veilige baarmoeder moest omruilen voor een omgeving met monitors en alarmtonen. ‘Via ontwikkelingsgerichte zorg proberen we storende prikkels tot een minimum te beperken’, klinkt het op de afdeling intensieve neonatologie.

Moeder en kind centraal

Oktober 2011

Tegen 2014 opent het UZA een nieuwe vleugel van vijf verdiepingen, die volledig in het teken staat van moeders en kinderen, tot en met de speeltuin op het dak. De diensten gynaecologie, materniteit, neonatologie en pediatrie worden er samengebracht.

Hoop voor baby's met zuurstoftekort

Oktober 2009

Een baby die zuurstoftekort oploopt bij de geboorte: het is de angst van elke ouder. In april werd in het UZA voor het eerst een techniek gebruikt die de hersenschade na zo’n zuurstoftekort kan beperken. De lichaamstemperatuur van de pasgeborene wordt daarvoor naar 33,5° C gebracht.

Altijd welkom met mijn vragen

oktober 2008

Voor Leen Adriaensen was de roze wolk ver weg toen haar pasgeboren dochtertje Nore op intensieve neonatologie belandde. Van verpleegkundige Daphne Verhoeven kreeg ze professionele begeleiding, maar ook broodnodige menselijke steun.