Artikels over "hepatologie"

Radiologie zorgt voor innovaties in long- en leverziekten

augustus 2020

Een kijkonderzoek waarbij de arts gps-gewijs door de longen wordt geleid en een nieuwe behandeling van leveruitzaaiingen: de interventionele radiologie en longziekten introduceren veelbelovende nieuwe technieken.

Behandeling maag-darmziekten op splinternieuwe afdeling

Juli 2019

Omdat patiënten met maag-, darm- en leverziekten vaak afspraken hebben op verschillende diensten, zitten al die diensten voortaan samen in één grote, vernieuwde afdeling. Zo kunnen specialisten vlotter overleggen en weten patiënten sneller waar ze aan toe zijn. 

Zelfmedicatie: do's en don'ts

april 2017

U hoeft niet voor elk klein kwaaltje naar de dokter te hollen. Soms is het perfect mogelijk om een lichte hoofdpijn of koorts zelf aan te pakken. Maar als u daarvoor een geneesmiddel gebruikt, hou dan wel enkele regels in acht.

Alcohol: de nuchtere feiten

april 2017

Alcohol komt steeds meer onder vuur te liggen. Terecht of niet? We zetten zes ontnuchterende feiten over alcohol op een rijtje.

'Vandaag is vandaag'

Oktober 2016

Marleen (55) doorzwom als leverpatiënte heel wat medische watertjes. Maar na een behandeling tegen hepatitis C plukt ze weer voorzichtig de dag. 'Mijn kleinkind houdt me jong', lacht ze.

Van traditionele naar gezamenlijke zorg: 'Arts en patiënt hebben allebei expertise'

Oktober 2016

De relatie tussen arts en patiënt is de laatste decennia ingrijpend veranderd. De tijd van meneer doktoor en de onmondige patiënt is definitief voorbij. Prof. dr. Filip Van Den Eede, medisch coördinator van de dienst psychiatrie, schetst het nieuwe model van ‘gezamenlijke zorg’.

Hepatitis: snel screenen voorkomt erger

Januari 2016

Zo'n 25.000 Belgen kwamen al in contact met het virus dat hepatitis C veroorzaakt, vaak zonder het te weten. Voor hepatitis E zijn dat er elk jaar zelfs 50.000. Vooral voor hepatitis C heeft de behandeling enorme vooruitgang geboekt. ‘Toch moeten we meer screenen om levercirrose en -kanker te voorkomen', zegt UZA-leverspecialist prof. dr. Thomas Vanwolleghem.

Levertumor opereren of niet?

Januari 2016

Steeds meer patiënten met een levertumor kunnen een operatie ondergaan, dankzij betere technieken en methodes.

Levertumoren: samen zoeken naar de beste behandeling

Januari 2016

Een levertumor is een zwaar verdict, al zijn er steeds meer en betere behandelingen mogelijk. In de levertumorkliniek van het UZA krijgen patiënten snel een diagnose en behandelingsplan.

Levertransplantatie: nieuwe perspectieven

Oktober 2014

Jaarlijks ondergaan meer dan 200 Belgen een levertransplantatie, veelal wegens cirrose of leverkanker. Nieuwe medicatie en betere chirurgische technieken verhogen de kans op een goede afloop.

Levertumoren: 1 raadpleging met alle specialisten

Juli 2014

Patiënten met een levertumor kunnen sinds kort op een multidisciplinaire raadpleging terecht. Zo moeten ze minder vaak naar het ziekenhuis komen en weten ze sneller waar ze aan toe zijn.

Levertransplantpatiënte bevalt van gezonde dochter

April 2013

Kinderen krijgen na een levertransplantatie: het is perfect mogelijk. Stefanie Höffgen kreeg vier jaar geleden een nieuwe lever en is onlangs bevallen van een gezonde dochter. Stefanie werd tijdens haar zwangerschap extra opgevolgd door de gynaecoloog, maar alles liep van een leien dakje.

Uitzaaiingen in lever soms nog te opereren

April 2011

De chirurgische behandeling van leveruitzaaiingen nam de afgelopen tien jaar een enorme vlucht. Het UZA speelt op dat vlak een voortrekkersrol.

Op uw gezondheid?

April 2011

Een glaasje drinken – en meer dan een ook – wordt door de meeste mensen als gezellig en normaal beschouwd. Maar is alcohol wel zo onschuldig? Welke gezondheidsrisico’s loopt u als u regelmatig te diep in het glas kijkt? En hoe diep moet u daarvoor kijken?

Leverdialyse redt levens

Juli 2009

Als de lever het acuut laat afweten, bood een dringende levertransplantatie tot voor kort de enige kans op overleving. Sommige van die patiënten kunnen nu ook geholpen worden met leverdialyse. Geen wondermiddel, maar wel een manier om kostbare tijd te winnen.