Artikels over "hart- en vaatziekten kinderen"

UZA richt kinderraad op

Januari 2019

Als de kinderen het voor het zeggen hadden in het ziekenhuis ... dan kwamen er een karaokemiddag en een pyjamaparty, maar ook meer aandacht voor gevoelens en steun voor de ouders. De nieuwe kinderraad van het UZA zit vol frisse ideeën.  

Orgaandonatie: Chris schonk haar nier, Natalia kreeg een hart

oktober 2018

Orgaandonatie redt levens, maar verandert ook de levens van alle betrokkenen. Chris (50) stond haar nier af aan haar dochter. Natalia (20) kreeg een donorhart. Beiden doen hun verhaal.

Vaatlabo: alles in goede banen

Januari 2017

Spataders, trombosen in de arm, vocht in de benen, stenosen … welk probleem een patiënt ook heeft met zijn bloed- of lymfebanen, het vaatlabo zorgt voor de juiste behandeling. Een dag uit het leven van Inge Wellemans, verpleegkundige in het vaatlaboratorium.
 

Pijnbeleid bij kinderen: Gaat het pijn doen, mama?

April 2016

Van verdovende pleisters tot een magisch bijtje dat de pijn vermindert: manieren genoeg om pijn bij kinderen te verzachten. 'We willen iedereen mee op de kar', zegt pijnverpleegkundige Ann Roete.

Kindergeneeskunde: alles onder één dak

April 2015

Alles op één plek, een eigen dagziekenhuis en een dakterras: de dienst kindergeneeskunde heeft meer dan één reden om blij te zijn met de nieuwe stek in het Moeder- en kindcentrum.

Welkom in het Moeder- en kindcentrum

April 2015

Alle zorg voor moeder en kind wordt vanaf april 2015 gecentraliseerd in een gloednieuwe, aparte ziekenhuisvleugel. Op de eerste tot en met vierde verdieping worden respectievelijk de verpleegeenheid kindergeneeskunde, de raadpleging kindergeneeskunde, de neonatologie en de materniteit gehuisvest.

Samenwerking tussen ziekenhuizen: gebundelde zorg is betere zorg

Januari 2015

Ziekenhuizen verenigen zich almaar vaker tot grote ziekenhuisnetwerken, om zo efficiënter en aanvullend te kunnen werken. Met welke ziekenhuizen werkt het UZA samen en wat is de meerwaarde daarvan?

Moeder- en kindcentrum: de nieuwste UZA-spruit

Januari 2015

In april 2015 opent het Moeder- en kindcentrum van het UZA de deuren. We brengen er alle zorg voor moeders en kinderen samen. Dat voelt als een geboorte!

Omgaan met de angst

Januari 2014

Als mensen mogelijk tegen een levensbedreigende ziekte aankijken, zijn ook psychosociale begeleiding en menselijke opvang cruciaal. De psychologe en verpleegkundige vertellen.

Alert reageren

Januari 2014

Erfelijke hartaandoeningen komen niet zelden aan het licht op een afdeling spoed of intensieve zorg. Dr. Rudi De Paep van de dienst intensieve zorg: ‘Als een 24-jarige neervalt tijdens het joggen, weet je dat er meer aan de hand is.'

Genmutatie bij vader en zoon

Januari 2014

Toen de kleine Alexander op een leeftijd van amper anderhalf jaar oud ernstige hartritmestoornissen en een hersentrombose kreeg, wees alles in de richting van een erfelijke ziekte. Het verhaal van een lange speurtocht. 

Cardiogenetica: zoeken naar het foute gen

Januari 2014

Als artsen een erfelijk hartprobleem vermoeden, is DNA-analyse niet zelden de sleutel tot de diagnose. Een nieuwe revolutionaire techniek geeft het genetisch onderzoek als het ware vleugels.

Leven met een erfelijke hartkwaal

Januari 2014

Een erfelijke hartziekte kan iemands leven flink door elkaar schudden. ‘Sommige patiënten moeten koorts, saunabezoeken, zware inspanningen of bepaalde medicatie vermijden om hun risico te beperken’, zegt dr. Johan Saenen. ‘Ook piekinspanningen of grote stress kunnen echter gevaarlijk zijn.

3 x erfelijke hartproblemen

Januari 2014

Er zijn drie belangrijke groepen erfelijke hartproblemen.

Cardiogenetica: speurtocht op leven en dood

Januari 2014

Weinig is zo beangstigend als een persoon die totaal onverwacht op de spoed belandt met levensbedreigende hartproblemen. Zeker bij mensen jonger dan 45 jaar is de kans in zo’n geval groot dat het om een erfelijke aandoening gaat. En dan heeft de hele familie er baat bij daar het fijne van te weten.