Artikels over "fertiliteit"

Blij met onze mirakelkindjes

oktober 2018

Toen Steven (43) op zijn 23ste kanker kreeg en preventief zaadcellen liet invriezen, dacht hij nog lang niet aan een gezin. Maar vandaag zijn Nathalie (41) en hij maar wat blij met hun drie zonen.

Worden we ziek van plastic?

oktober 2018

Hoe schadelijk is plastic? Wetenschappers waarschuwen voor blootstelling aan ftalaten, stoffen die als weekmaker in kunststoffen zoals plastic zitten. Vijf dingen die je moet weten over ftalaten.

Meer genetische aandoeningen opspoorbaar bij ivf-embryo's

oktober 2018

Sinds kort kan het UZA ook afwijkingen aan één bepaald gen opsporen bij ivf-embryo’s. Zo kunnen ouders die drager zijn van een genetische afwijking toch een gezond kindje op de wereld zetten.

Na IVF en ICSI: eindelijk zwanger!

Januari 2017

Geen groter moederhart dan dat van Elke (28), maar toch raakte ze maar niet zwanger. Dankzij IVF ging haar droom alsnog in vervulling. 'We beseffen dat dit kindje een lotje uit de loterij is.'

Sperma- en eiceldonoren gezocht

Januari 2017

Sperma- of eiceldonatie vormt voor heel wat koppels en alleenstaande moeders de enige kans op een eigen kind. Helaas dreigt er meer dan ooit een tekort aan donoren.

Vruchtbaarheid na kanker: 'En als ik later kinderen wil?'

Januari 2017

Nu kanker, maar later toch kinderen krijgen? Vooral voor vrouwen blijft het een onzeker verhaal. Het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde zoekt volop mee naar betere technieken om hun vruchtbaarheid te bewaren.

Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG)

Januari 2017

Het team van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) van het UZA telt zo'n 24 medewerkers: gynaecologen, klinisch embryologen, laboranten, verpleegkundigen, een sociaal verpleegkundige, vroedvrouwen, een psycholoog en secretariaatsmedewerkers.
 

Slechte zaadkwaliteit: op zoek naar de oorzaak

Januari 2017

Vruchtbaarheidsproblemen? Dan moet je ook de man als volwaardige patiënt behandelen, vinden ze in het UZA-fertiliteitscentrum. Een grondige analyse van de zaadkwaliteit hoort daarbij, onder meer met nieuwe DNA-tests.

IJsprinsesje van achttien

April 2015

Vijf jaar moest Isabelle geduld hebben voor ze met ivf alsnog een stralende dochter kreeg. Intussen is Alexia achttien. 'Toen ze hoorde hoeveel moeite we voor haar hebben gedaan, was ze erg geraakt.'

UZA zkt sperma- en eiceldonoren

Januari 2015

Zwanger worden gaat niet bij iedereen vanzelf. Gelukkig kan het fertiliteitscentrum vandaag veel koppels helpen dankzij donorzaadcellen en -eicellen. Alleen: de wachtlijst is erg lang, want er is een schrijnend tekort aan donoren. Dr. Koen Clasen geeft een stand van zaken.

Ontmoeting met de 'vader' van de ivf

Oktober 2014

Tijdens haar loopbaan maakte Gerd Van Nevel, unitverantwoordelijke in het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde, heel wat mooie momenten mee. Maar hét hoogtepunt was toen ze Robert Edwards ontmoette, de fysioloog die aan de wieg stond van de ivf-techniek.

Anticonceptie à la carte

Januari 2012

Van condoom of pessarium tot pil of spiraaltje: anticonceptie is letterlijk verkrijgbaar in alle vormen en maten. Wat past het best bij wie? Een overzicht van de meest gebruikte methoden.

Kankerdiagnose: vruchtbaarheid in gevaar

Oktober 2011

Kankerpatiënten die chemotherapie of radiotherapie ondergaan, kunnen daardoor hun vruchtbaarheid verliezen. Wat kun je vooraf doen om dat te vermijden? We vragen het aan de specialisten ter zake.

De grenzen van de vruchtbaarheid

Oktober 2010

Nu al krijgen vrouwen ouder dan zestig een kind, worden zaadcellen rechtstreeks uit de teelbal geoogst en laten vrouwen hun eicellen preventief invriezen, voor later. Staat op de duur niets een kinderwens nog in de weg?