Artikels over "dermatologie"

Oedeemkliniek opent in zorghotel

Juli 2017

Patiënten met oedeem kunnen sinds februari in het Zorghotel Drie Eiken terecht in de gloednieuwe oedeemkliniek van het UZA en de Universiteit Antwerpen. Die combineert de gespecialiseerde behandeling van oedeem met het comfort van een hotel.
 

Veilig in de zon met kinderen

Juli 2016

Met uw kinderen naar de zon? Prima, zolang u ze maar goed beschermt tegen zonnebrand. UZA-dermatologe dr. An Bervoets legt uit hoe u dat het best doet.

Wratten: wat doe je eraan?

April 2016

Wratten zijn niet schadelijk, maar wel vervelend. UZA-dermatologe dr. Julie Leysen geeft uitleg: hoe krijg je wratten, en vooral, hoe raak je er weer vanaf?

Koortsblaren de baas?

Januari 2015

Wie er soms last van heeft, weet hoe vervelend en pijnlijk koortsblaren kunnen zijn. Hoe ontstaan ze en wat kun je eraan doen?

Eerste hulp bij kleine wondjes

Oktober 2014

Door kleine of banale wonden met de grootste zorg te omringen, kunt u veel leed voorkomen. Wondzorgverpleegkundige Sonja Vlayen geeft ons een spoedcursus wondzorg in zeven stappen.

Door het oog van de naald

Juli 2013

Een ontaarde pigmentvlek. Uitzaaiingen, nog eens uitzaaiingen. Marcs prognose was drie jaar geleden zo somber dat hij de raad kreeg te genieten van elke dag die hem nog restte. Na zijn laatste operatie bleef de kanker echter weg. ‘Mijn oncoloog noemt mij een speciaal geval’, lacht Marc (42). 

Lymfeklieren vaker gespaard

Juli 2013

Als een melanoom wordt weggesneden, is de eerstvolgende vraag: zijn er uitzaaiingen of niet? Zeker bij een melanoom dikker dan 1 millimeter is die kans niet onbestaande. In geval van uitzaaiing worden normaal gezien de nabijgelegen lymfeklieren het eerst getroffen. Die liggen doorgaans gegroepeerd in de oksel, de hals of de lies. 

Nieuwe hoop bij uitgezaaid melanoom

Juli 2013

Voor patiënten met een uitgezaaid melanoom was een operatie tot voor kort de enige behandeling met een redelijke slaagkans. Was dat geen optie, dan restte er weinig hoop. ‘Sinds kort bestaat er nu medicatie die de kanker soms nog jaren kan tegenhouden’, zegt UZA-oncoloog prof. dr. Pol Specenier.

Het ABC van alarmsignalen

Juli 2013

De belangrijkste alarmsignalen die kunnen wijzen op een melanoom, zitten vervat in de ABCDE-regel. 

Geef melanoom geen kans

Juli 2013

Oppassen met de zon en alert zijn op verdachte vlekjes is de beste manier om u te wapenen tegen melanoom. Hoe pakt u dat echter concreet aan? De belangrijkste tips op een rijtje.

Vier veelgestelde vragen over melanoom

Juli 2013

Enkele veelgestelde vragen over melanoom beantwoord. 

Schat uw risico in

Juli 2013

Wanneer heeft u een verhoogd ricico op maligne melanoom? 

Melanoom: een kwaadaardig vlekje

Juli 2013

Van onschuldig moedervlekje tot agressieve kanker: het is een doemscenario dat jaarlijks almaar meer Belgen treft. Je beschermen tegen de zon en alert zijn op eventuele verdachte vlekjes zijn de beste manieren om maligne melanoom te voorkomen of minstens in de kiem te smoren. In het UZA wordt de ziekte multidisciplinair aangepakt. Vooral in de behandeling van patiënten met een uitgezaaid melanoom is de afgelopen jaren spectaculaire vooruitgang geboekt.

'Een cadeau van 20 jaar'

Juli 2013

Guido (55) beschouwt de afgelopen twintig jaar van zijn leven als een groot cadeau. Als jonge papa kreeg hij destijds af te rekenen met een vuistdikke tumor in zijn borst. ‘Ik heb er altijd op vertrouwd dat het goed zou komen.’

Eczeem en allergie: twee handen op één buik?

April 2013

Eczeem is niet gevaarlijk, maar kan voor behoorlijk wat ongemak en slapeloze nachten zorgen. Veel smeren én de eventuele allergische oorzaak aanpakken geeft de beste resultaten. Vier vragen en antwoorden over eczeem.

Feiten en fabels over acne

April 2013

Puistjes, pukkels, mee-eters … Een van de meest verspreide aandoeningen is acne: vroeg of laat krijgt bijna iedereen wel eens met 'jeugdpuistjes' te maken. Toch bestaan er nog heel wat misverstanden over. Prof. Dr. Julien Lambert scheidt de feiten van de fabels.

Gezond op reis: tien tropische tips

Juli 2011

Natuurlijk zijn malariamuggen en besmette ijsjes niet het eerste waar u aan denkt als u op vakantie vertrekt. Dat hoeft ook niet. Toch zijn een goede voorbereiding en een gezonde dosis voorzichtigheid geen overbodige luxe als u naar het zonnige zuiden of de tropen vertrekt. Tien gouden tips.

Melanomen: schoonheidsvlek of kankerplek?

Juli 2011

Schoonheidsvlek, moedervlek of melanoom: hoe maakt u het onderscheid? Moeten we ons allemaal regelmatig laten controleren door de huidarts? En hoe onbezorgd mogen we nog de zon in? Zes dingen die u moeten weten over melanomen en hoe ze te voorkomen.

Met een litteken naar huis

Oktober 2009

Hoe een litteken na een operatie geneest, verschilt van persoon tot persoon. Ook leeftijd en de plaats op het lichaam spelen een rol. Toch kunt u een en ander doen om een litteken zo mooi mogelijk te laten genezen. Plastisch chirurg dr. Thierry Tondu zet u op weg.

Zonnen zonder zorgen

April 2009

Niets zo zalig als na een ijskoude winter genieten van een weldoend zonnetje. Al blijft het altijd oppassen: ongebreideld zonnekloppen kan heel nare gevolgen hebben op korte en lange termijn. We zetten zeven vaak gehoorde opvattingen over de zon op een rijtje. Maar kloppen ze ook?

Wratten bij kinderen

oktober 2006

Ze zijn besmettelijk, ontsieren de huid, kunnen zich vermenigvuldigen en doen soms pijn. Redenen genoeg om je kind niet met wratjes te laten rondlopen. Goede behandelingen zijn er vandaag genoeg, al duren ze soms lang en zijn ze zelden helemaal pijnloos.

Esthetische behandelingen

oktober 2006

Veel mensen dromen van een gezonde en gave huid. Wie de natuur een handje wil helpen, kan rimpels en oneffenheden veilig, zij het tijdelijk laten wegwerken. De dienst dermatologie van het UZA biedt een aantal van deze esthetische technieken aan.

Eczeem bij kinderen

oktober 2006

Alsmaar meer kinderen worden op heel jonge leeftijd geplaagd door eczeem. Een vervelende huidkwaal die voor jeuk, rode plekken en slapeloze nachten zorgt. Het goede nieuws is dat de symptomen vandaag goed onderdrukt kunnen worden en dat het probleem er bijna altijd spontaan uitgroeit.

Psoriasis

oktober 2006

Twee tot drie procent van de bevolking lijdt aan psoriasis. Zowat zeventig procent van de patiënten blijft de symptomen de baas met zalven, de overblijvende groep heeft nood aan bijkomende therapie. De dienst dermatologie van het UZA biedt de nieuwste medicijnen en behandelingsmethoden aan.

Contactallergieën

oktober 2006

Jeuk, roodheid of droge plekken die telkens weer de kop opsteken en waar je kop noch staart aan vastgeknoopt krijgt: het zou wel eens een contactallergie kunnen zijn. Heel wat mensen zijn bijvoorbeeld allergisch aan fantasiejuwelen, parfum of rubber. Epicutane testen geven de patiënt zekerheid over de bron van zijn overgevoeligheid.

Huidkanker

oktober 2006

Huidkanker is sterk in opmars. Milde huidkankers kunnen vandaag goed en soms zonder snijden behandeld worden. Bij melanoom vormt vroege opsporing nog altijd de enige kans op genezing.

Een gevoelige huid

juli 2005

Leeftijd, gevoelens, levenswijze, gezondheid. Onze huid verraadt het allemaal. Een goede verzorging van de huid is belangrijk om ons goed in ons vel te voelen. Toch is de ene huid gevoeliger dan de andere, vooral wanneer allergie in het spel is. Prof. dr. Julien Lambert, diensthoofd dermatologie in het UZA, zet de puntjes op de i bij de twee voornaamste huidallergieën, met name eczeem en zonne-allergie.