Artikels over "cardiochirurgie"

Cardiochirugie pioniert met NeoChord hartklepoperatie

Februari 2020

Cardiochirurg dr. Dina De Bock herstelde dit najaar als eerste in Vlaanderen een lekkende mitralisklep terwijl het hart van de patiënt bleef kloppen. Dat kan dankzij de NeoChord-technologie. Die baanbrekende techniek maakt de operatie veel minder ingrijpend voor de patiënt.

Aortakliniek

Juli 2019

Van een gescheurde aorta, in de volksmond soms foutief hartaderbreuk genoemd, tot een vernauwde hartslagader: de aortakliniek behandelt aortaproblemen met een uitgebreid multidisciplinair team.

 

Aneurysma in de borstkas is vaak erfelijk

Juli 2019

Als mensen voor hun vijftigste een aneurysma in de borstkas ontwikkelen, is de oorzaak bijna altijd genetisch. Een genetische diagnose is dan van groot belang voor de patiënt én zijn familie.

Aangeboren aorta-aandoeningen vragen complexe zorg

Juli 2019

De aortakliniek behandelt ook volwassenen met een aangeboren aorta-aandoening, zoals coarctatio aortae, een aangeboren vernauwing van de aortaboog. De behandeling van aangeboren aortaziekten is sterk verbeterd.

Aortascheur: 'Behandeling in UZA was voor mij de enige optie'

Juli 2019

Het leek rugpijn, maar in het Poolse ziekenhuis waar Kojo (53) belandde, kwam een grote aortascheur aan het licht. 'Een repatriëring naar het UZA was mijn beste optie, dus nam ik het risico.'

 

Vijf vragen over het aneurysma

Juli 2019

Een aneurysma, een verwijding van het bloedvat zeg maar, kan lange tijd ongemerkt groeien zonder dat je er erg in hebt. Hoe weet je of jij een risico loopt? En wat doe je als je de diagnose krijgt? Prof. dr. Jeroen Hendriks, vaatchirurg, en prof. dr. Bart Loeys, geneticus, aan het woord.

'Aorta alleen opereren als het niet anders kan'

Juli 2019

Van een gescheurde aorta, in de volksmond soms foutief hartaderbreuk genoemd, tot een vernauwde hartslagader: de aortakliniek behandelt aortaproblemen met een uitgebreid multidisciplinair team.

 

4 x betere zorg

April 2019

Kwaliteitslabels zoals Magnet en JCI zijn hulpmiddelen om onze zorg continu te verbeteren, samen met de patiënt. Vier voorbeelden uit de praktijk.

Orgaandonatie: Chris schonk haar nier, Natalia kreeg een hart

oktober 2018

Orgaandonatie redt levens, maar verandert ook de levens van alle betrokkenen. Chris (50) stond haar nier af aan haar dochter. Natalia (20) kreeg een donorhart. Beiden doen hun verhaal.

Biotechnicus: wie herstelt de toestellen in het OK?

April 2018

Van een kapotte lamp tot een haperend echotoestel: biotechnicus Andy Van Rompaey herstelt en onderhoudt de apparatuur van het operatiekwartier. 'Half werk kunnen we ons niet veroorloven.'

Hartklep herstellen met minimaal invasieve chirurgie

April 2018

Eddy (73) tenniste nog elke week, tot hij plots hartproblemen kreeg. Via een nieuwe operatietechniek werd zijn hartklep hersteld langs een kleine insnede. ‘Ik ben heel blij dat ik snel weer op de been was.’

Orgaandonatie: 'We zullen nog lang donororganen nodig hebben'

Juli 2017

Steeds meer mensen registreren zich als orgaandonor. Toch blijven de wachtlijsten lang en sterven er elk jaar gemiddeld honderd patiënten terwijl ze op de wachtlijst staan. Hoe kan dat? En welke nieuwe vormen van donatie bieden daarop een antwoord?

Safe surgery in het UZA: in veilige handen

April 2016

Op de website zorgkwaliteit.be is gepubliceerd hoe 48 Vlaamse ziekenhuizen scoren op het gebruik van de checklist veilige heelkunde. Het UZA scoort heel goed: in 100% van de ingrepen past het UZA de checklist toe. Bovendien gebruiken we in 95% van de ingrepen een checklist die zelfs uitgebreider is dan de WHO-checklist.

 

Het UZA groeit, letterlijk en figuurlijk

Januari 2016

Elk jaar stijgt het aantal raadplegingen, opnames, operaties … in het UZA. Ook de infrastructuur groeit mee, met een nieuwe ziekenhuisvleugel in 2015 en nog heel wat toekomstplannen!

Hart- en vaatziekten gevaarlijk voor vrouwen

Januari 2016

'Op het vlak van hart- en vaatziekten zijn vrouwen wel degelijk het zwakke geslacht', zegt prof. dr. Bharati Shivalkar. 'Door hun anatomische verschillen zijn ze meer vatbaar voor cardiovasculaire aandoeningen. Tegelijk vallen de symptomen minder op.'

Donderslag bij heldere hemel

Oktober 2015

Yücel (45) uit Vlissingen kroop in juni 2015 door het oog van de naald toen hij hals over kop in het UZA moest worden geopereerd aan een aortaverwijding. 'Het voelt als een tweede kans.'

10 jaar kunstharten in het UZA

Oktober 2015

Tien jaar geleden deden de eerste kunstharten hun intrede in het UZA. Intussen hebben de hoogtechnologische pompen het leven van 62 patiënten gered of drastisch verbeterd.

Transplantatiecoördinator: verwacht het onverwachte

Juli 2015

Weinig zo onvoorspelbaar als de werkdag van een transplantatiecoördinator. Het is zelfs onzeker wanneer de dag begint of eindigt. ‘De enige zekerheid is dat er altijd iets onverwachts gebeurt,’ lacht Walter Van Donink.

Telegeneeskunde: smart revalideren

April 2015

Enkele maanden geleden kon Gabrielle, 81 en hartpatiënte, geen tien stappen zetten zonder even te moeten uitblazen. Sinds ze thuis een trainingsprogramma voor hartpatiënten volgt, waarbij ze via een smartphone wordt begeleid door het UZA-team, wandelt ze probleemloos kilometers ver. 

 

Transplantaties in het UZA

Oktober 2014

Donor gezocht

Oktober 2014

Een tekort aan donororganen blijft de zwakke schakel in de transplantatiegeneeskunde. Nieuwe vormen van donatie – van levende donatie tot donatie na hartstilstand – moeten daar verandering in brengen.

Hartoperatie wordt nachtmerrie

Januari 2014

Wat voor François (74) een perfect haalbare hartoperatie moest worden, draaide uit op een nachtmerrie. Liefst een maand lag hij op intensieve zorg en het kwam zelfs tot reanimatie. 

Omgaan met de angst

Januari 2014

Als mensen mogelijk tegen een levensbedreigende ziekte aankijken, zijn ook psychosociale begeleiding en menselijke opvang cruciaal. De psychologe en verpleegkundige vertellen.

Alert reageren

Januari 2014

Erfelijke hartaandoeningen komen niet zelden aan het licht op een afdeling spoed of intensieve zorg. Dr. Rudi De Paep van de dienst intensieve zorg: ‘Als een 24-jarige neervalt tijdens het joggen, weet je dat er meer aan de hand is.'

Genmutatie bij vader en zoon

Januari 2014

Toen de kleine Alexander op een leeftijd van amper anderhalf jaar oud ernstige hartritmestoornissen en een hersentrombose kreeg, wees alles in de richting van een erfelijke ziekte. Het verhaal van een lange speurtocht. 

Cardiogenetica: zoeken naar het foute gen

Januari 2014

Als artsen een erfelijk hartprobleem vermoeden, is DNA-analyse niet zelden de sleutel tot de diagnose. Een nieuwe revolutionaire techniek geeft het genetisch onderzoek als het ware vleugels.

Leven met een erfelijke hartkwaal

Januari 2014

Een erfelijke hartziekte kan iemands leven flink door elkaar schudden. ‘Sommige patiënten moeten koorts, saunabezoeken, zware inspanningen of bepaalde medicatie vermijden om hun risico te beperken’, zegt dr. Johan Saenen. ‘Ook piekinspanningen of grote stress kunnen echter gevaarlijk zijn.

3 x erfelijke hartproblemen

Januari 2014

Er zijn drie belangrijke groepen erfelijke hartproblemen.

Cardiogenetica: speurtocht op leven en dood

Januari 2014

Weinig is zo beangstigend als een persoon die totaal onverwacht op de spoed belandt met levensbedreigende hartproblemen. Zeker bij mensen jonger dan 45 jaar is de kans in zo’n geval groot dat het om een erfelijke aandoening gaat. En dan heeft de hele familie er baat bij daar het fijne van te weten.

Behandeling hartfalen: ver voorbij het hokjesdenken

Oktober 2012

Een almaar ouder wordende bevolking, een explosie aan – vaak dure – behandelingsmogelijkheden, nieuwe inzichten vanuit de genetica … Cardiologen en cardiochirurgen staan voor grote uitdagingen. Een vooruitblik. 

Die eerste harttransplantatie

Juli 2012

Luc Arnauts, verpleegkundige op de afdeling hartkatheterisatie, zal nooit de eerste patiënt vergeten die in het UZA een harttransplantatie onderging. ‘Dat iemand op zo korte tijd zo spectaculair beter kon worden, dat hadden we nog nooit gezien.’

Diagnose: te oud?

Januari 2012

10% van alle hartoperaties in België gebeurt bij patiënten ouder dan tachtig jaar. Niemand die nog opkijkt van een 85-jarige met een nieuwe heup of lens. Wie of wat bepaalt of een hoogbejaarde patiënt nog in aanmerking komt voor een behandeling of operatie? Hoe moeilijk is het soms om die knoop door te hakken?

'Ze had een uitje verdiend'

Oktober 2011

Als hartchirurg heeft prof. dr. Inez Rodrigus meestal maar kort contact met haar patiënten. En ze gaat er normaal gezien al zeker niet mee op restaurant …

Nieuwe hartklep via de lies

April 2011

Behoorlijk wat zeventigplussers krijgen vroeg of laat vernauwingen aan de aortaklep. Met een nieuwe techniek, waarbij een nieuwe hartklep wordt ingebracht via de lies, is behandeling nu ook weggelegd voor patiënten die geen openhartoperatie aankunnen. Het UZA leverde daarbij pionierswerk.

'Ik dacht dat het gedaan was'

Oktober 2009

Antwerpenaar John (68) kreeg op 17 juni 2008 een nieuw hart. Hij is net terug uit vakantie, voor het eerst sinds zijn transplantatie. Nog elke dag denkt hij aan de donor wiens hart hem in leven houdt.

Tijd winnen met medische toptechnologie

Oktober 2009

De wachttijden voor donororganen blijven een pijnpunt. Want meestal hebben patiënten het orgaan juist dringend nodig. Artsen zetten dan ook alle middelen in om de wachttijd zo goed mogelijk te overbruggen, zoals een kunsthart, zuurstoftherapie of dialyse.

30 jaar UZA: drie medische mijlpalen

Oktober 2009

Wie vandaag ziek wordt of een ongeval krijgt, heeft veel meer kans op genezing dan 30 jaar geleden. Dat is onder meer te danken aan de betere behandeling van het hartinfarct, de introductie van de MUG (Medische Urgentie Groep) en de revolutie binnen de beeldvorming. Drie verhalen uit eerste hand.

'Opereren en inspireren'

April 2009

Contrabassist Maurice Aerts (80) kreeg eind 2007 een nieuwe aortaklep in het UZA. In het ziekenhuis lig je niet voor je plezier, maar toch is hij vol lof over zijn verblijf. Meer nog, het inspireerde hem zelfs tot een muziekstuk.

Beter bewaakt met nieuwe monitoren

Januari 2009

Op de afdelingen cardiochirurgie, cardiologie en longziekten worden de vitale functies van patiënten voortaan nog nauwkeuriger gecontroleerd. Een ingenieus monitorsysteem, draadloos verbonden met mobiele telefoons, waarschuwt de verpleegkundigen onmiddellijk bij ernstige problemen.

Chirurgie als laatste redmiddel

oktober 2008

Als heel acute gevallen het ziekenhuis binnenkomen, is er niet altijd voldoende tijd om onderzoeken te doen. Die patiënten gaan desnoods meteen naar de operatiekamer, waar een op drie toch nog gered kan worden.

Snelle hulp redt levens

oktober 2008

Bij een plotse dood telt elke minuut. Als de omstaanders telkens hartmassage zouden doen of de patiënt defibrilleren, zouden de overlevingskansen enorm toenemen. Prof. dr. Leo Bossaert, die onlangs op rust ging als diensthoofd intensieve zorg, wijdde er zijn carrière aan.

Leven met een defibrillator

oktober 2008

In België lopen naar schatting 5000 mensen rond met een ingeplante defibrillator. Als zij een hartstilstand krijgen, levert dat toestel automatisch een elektrische schok af die hun hart weer op gang brengt.

Het hart: een kwestie van elektriciteit

oktober 2008

Uw hart klopt in normale omstandigheden zo’n 70 keer per minuut. Maar waarom doet het hart dat?

De oorzaken van plotse dood

oktober 2008

Als uw hart gezond is, loopt u geen risico op een plotse hartstilstand. Bij mensen jonger dan 30 overkomt het ongeveer 1 persoon op 100.000, meestal door een aangeboren hartafwijking waar men geen weet van had.

Als het hart stil blijft staan...

oktober 2008

We spreken van plotse dood als iemand plots en onverwacht neervalt met een hartstilstand en een circulatiestilstand binnen het uur na de eerste symptomen. Zonder reanimatie leidt die toestand onvermijdelijk tot de dood, doordat de hersenen onvoldoende zuurstof krijgen.