Artikels over "anesthesie"

Biotechnicus: wie herstelt de toestellen in het OK?

April 2018

Van een kapotte lamp tot een haperend echotoestel: biotechnicus Andy Van Rompaey herstelt en onderhoudt de apparatuur van het operatiekwartier. 'Half werk kunnen we ons niet veroorloven.'

Met allergie veilig op de operatietafel

Januari 2018

Een allergische reactie tijdens een narcose is erg zeldzaam, maar kan wel ernstig zijn. De oorzaak vinden is vaak moeilijk. Dankzij de unieke expertise van de dienst allergologie kunnen de meeste patiënten nadien toch gewoon veilig hun operatie ondergaan.

Pijnbeleid bij kinderen: Gaat het pijn doen, mama?

April 2016

Van verdovende pleisters tot een magisch bijtje dat de pijn vermindert: manieren genoeg om pijn bij kinderen te verzachten. 'We willen iedereen mee op de kar', zegt pijnverpleegkundige Ann Roete.

Safe surgery in het UZA: in veilige handen

April 2016

Op de website zorgkwaliteit.be is gepubliceerd hoe 48 Vlaamse ziekenhuizen scoren op het gebruik van de checklist veilige heelkunde. Het UZA scoort heel goed: in 100% van de ingrepen past het UZA de checklist toe. Bovendien gebruiken we in 95% van de ingrepen een checklist die zelfs uitgebreider is dan de WHO-checklist.

 

Operatie onder hypnose?

Juli 2015

UZA-anesthesist dr. Sabine Maes past regelmatig hypnose toe tijdens ingrepen onder plaatselijke verdoving. Een natuurlijk kalmeermiddel als het ware. 'Patiënten ondergaan de operatie met een glimlach,’ zegt ze enthousiast.

Nuchter zijn

Januari 2012

Waarom moet u nuchter zijn? Wat houdt nuchter zijn precies in? En wat bij een spoedoperatie? 

Anesthesie: 3, 2, 1 ... en u valt ... in ... slaap

Juli 2009

Patiënten zijn soms ongeruster over de narcose dan over de operatie zelf. Nochtans zorgen de anesthesisten ervoor dat alles veilig verloopt. ‘Eigenlijk beschermen wij de patiënt tegen de agressie van de operatie,’ zeggen Prof. dr. Marcel Vercauteren en dr. Luc Sermeus.