Artikels over "allergologie"

Zeldzame ziekten in het UZA

Januari 2013

Verschillende diensten en centra binnen het UZA hebben een bijzondere expertise opgebouwd in de behandeling van zeldzame ziekten. 

Het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV)

juli 2008

Dat kinderziekten als polio en dikoor vandaag nog nauwelijks voorkomen, hebben we volledig te danken aan vaccinatie. Het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV) binnen de Universiteit Antwerpen is voortdurend op zoek naar nieuwe en betere vaccins. Daarvoor werkt het samen met het UZA.

Getuigenis allergiepatiënt

juli 2005

Getuigenissen van patiënten met een bijzonder verhaal.

Allergie bij kinderen: vaak te late diagnose

juli 2005

Ouders willen het beste voor hun kindje maar soms willen de beste zorgen niet helpen. Sommige baby’s en peuters lijken er niet van af te komen: een te droge huid, diarree, hoesten of piepen. Ook wanneer de behandelende arts een allergische neiging vermoedt, is de boodschap nog te vaak dat het te vroeg is voor een diagnose. Nochtans is dat belangrijk om het kind beter te leren kennen en kritisch op te volgen. Een gesprek met dr. Margo Hagendorens, kinderarts in het UZA.

Geneesmiddelenallergie

juli 2005

Mensen reageren niet vaak allergisch op medicatie maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Een slechte reactie op anesthesie of overgevoeligheid voor penicilline, of in sommige gevallen insuline, zijn de meest gekende allergievormen. Nevenwerkingen op medicijnen of intoxicatie horen niet thuis in dit rijtje omdat ze niet veroorzaakt worden door een mechanisme in het immuunsysteem.

Astma: in ademnood

juli 2005

In België lijden naar schatting een half miljoen mensen aan astma. In tegenstelling tot chronisch obstructief longlijden (COPD), waar nog eens 6 à 700.000 rokers het slachtoffer van zijn, hoeft astma, mits een correcte behandeling en nauwkeurige opvolging, geen levenslang probleem te zijn. Een gesprek met prof. dr. Wilfried De Backer, diensthoofd pneumologie, over de soms moeilijke diagnose en de steeds effectievere behandeling van astma.

Een gevoelige huid

juli 2005

Leeftijd, gevoelens, levenswijze, gezondheid. Onze huid verraadt het allemaal. Een goede verzorging van de huid is belangrijk om ons goed in ons vel te voelen. Toch is de ene huid gevoeliger dan de andere, vooral wanneer allergie in het spel is. Prof. dr. Julien Lambert, diensthoofd dermatologie in het UZA, zet de puntjes op de i bij de twee voornaamste huidallergieën, met name eczeem en zonne-allergie.

Insectenbeten

juli 2005

Wespen en bijen brengen in de zomermaanden velen aan het dansen maar het is verre van een vreugdedans... Alleen de stoersten laten de beestjes een ritje over de arm maken maar het is algemeen geweten dat bijen- en wespenangels heel gemeen kunnen steken, soms fataal voor het slachtoffer. De allereerste steek speelt een belangrijke rol...

Voedselallergieën: weet wat je eet

juli 2005

Een verleidelijk schaaltje aardbeien, een heerlijke visschotel of gewoon een stukje smaakvolle kaas. Het water komt in de mond maar het lichaam protesteert. Waarom reageren sommigen onder ons allergisch op voedselbestanddelen die vaak gezond en noodzakelijk zijn voor ons lichaam?

Wat is een allergie?

juli 2005

Het immuunsysteem beschermt ons lichaam tegen externe belagers zoals virussen, bacteriën of schimmels. Toch functioneert dat systeem niet bij iedereen altijd even feilloos.